Mergi direct la conținut »
Un nou studiu arată că poluarea poate afecta grav creierul
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Un nou studiu arată că poluarea poate afecta grav creierul

Expunerea la aerul poluat poate avea efecte negative asupra performanței cognitive, arată un nou studiu efectuat de o echipă de cercetători din SUA și China.

Specialiștii consideră că impactul negativ crește în același timp cu vârsta și cei mai afectați sunt afectați oamenii cu o educație precară.

„Expunerea la aerul poluat poate cauza reducerea nivelului de educație cu un an… ceea ce uriaș”, a spus un autor al studiului, Xi Chen, potrivit BBC.

Timp de patru ani (între 2010 și 2014), 20.000 de oameni, trecuți de vârsta de 10 ani, au fost studiați de cercetătorii chinezi și americani. Oamenii de știință au testat abilitățile de calcul și abilitățile lingvistice ale subiecților. Astfel, s-a tras concluzia că studiul este relevant pentru întreg globul, având în vedere că 80% dintre oameni respiră aer poluat.

Studiul a mai inclus măsurători asupra nivelurilor de dioxidului de sulf, dioxidului de nitrogen. Totodată, specialiștii au mai reușit să includă în calcule și particulele mai mici de 10 micrometri în diametru în zonele în care respondenții trăiesc.

Poluarea mai crește riscul de apariție a unor boli precum Alzheimer și alte forme de demență.

Descrisă ca „moartea invizibilă”, poluarea cauzează anual 7.000.000 de decese la nivel mondial, arată Organizația Mondială a Sănătății.

România este și ea inclusă pe lista țărilor cu orașe poluate. În luna ianuarie Comisia Europeană a somat țara noastră, precum și alte opt state europene, să ia măsuri pentru a diminua poluarea aerului.


CITEȘTE ȘI: Cum arată Palatul Episcopal din Oradea după incendiul devastator. Imagini din interiorul clădirii de patrimoniu, publicate de Prefectura Bihor


 

Close
Închide
  Close