Conform arhiologilor, palatul, situat în străvechiul oraş Kuluba, aflat în apropiere de actuala staţiune turistică Cancun din estul Mexicului, era utilizat cel mai probabil de elitele civilizaţiei maya în urmă cu peste 1.000 de ani .

Conform Reuters, vestigiile acelei clădiri cu înălţimea de şase metri, lungimea de 55 de metri şi lăţimea de 15 metri sugerează că palatul a rămas nelocuit pentru două perioade îndelungate între anii 600 e.n. şi 1050 e.n., au precizat cercetătorii de la INAH.

Civilizaţia maya a ajuns la apogeu între anii 250 e.n. şi 900 e.n., când a administrat regiuni întinse aflate în prezent în sudul statului Mexic, Guatemala, Belize şi Honduras.

Palatul a fost descoperit în estul zonei arheologice Kuluba, un foarte important sit prehispanic din statul mexican Yucatan.

Kuluba avea legături strânse cu oraşele maya Ek’ Balam şi, mai ales, Chichen Itza, căzând în cele din urmă sub influenţa celui din urmă şi devenind o parte integrantă a reţelei sale comerciale şi teritoriale.

Alături de acel palat nobiliar, experţii mexicani explorează în prezent alte patru structuri din zonă, cunoscute sub denumirea „Grupul C” şi aflate în piaţa centrală din Kuluba, inclusiv un altar, rămăşiţe provenind de la două clădiri rezidenţiale şi o structură circulară despre care se crede că ar fi fost un cuptor.

Specialiştii în conservare explorează ipoteza reîmpăduririi unor zone din Kuluba cu scopul de a proteja acest sit istoric de efectele negative provocate de vânturi şi lumina solară, au precizat reprezentanţii INAH, notează Agerpres.

Citeşte şi:

Mărturiile supraviețuitorilor din avionul prăbușit din Kazahstan. „Aeronava a fost strivită ca o cutie de aluminiu”

Reacţia PSD la Memorandumul Guvernului pentru desfiinţarea secţiei speciale din Justiţie. Ciolacu: „Orice dezbatere trebuie să aibă loc doar în Parlament!”

Statul Islamic a anunțat că a ucis în ziua de Crăciun 11 prizonieri creștini din Nigeria

„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit