Mergi direct la conținut »
Un robot care detectează emoțiile va ajuta astronauții de pe Stația Spațială Internațională
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Un robot care detectează emoțiile va ajuta astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Un robot care detectează emoțiile va ajuta astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Un robot capabil să identifice emoțiile cu ajutorul unor detectoare vocale a fost trimis spre Stația Spațială Internațională cu o rachetă lansată joi de la baza din Florida. Dispozitivul inteligent va oferi asistență astronauților, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

De Răzvan Mihalașcu,

Robotul se numește Crew Interactive Mobile Companion 2 (CIMON 2). Este vorba despre este un droid sferic dotat cu microfoane, camere de luat vederi şi o serie de programe ce permit recunoaşterea emoţiilor.

Potrivit Reuters, droidul a fost inclus în transportul de 2.585 de kilograme, ce conține provizii și materiale necesare pentru experimente, aflat la bordul rachetei Falcon 9 a Space X. Inițial, lansarea rachetei a fost programată miercuri, însă a fost amânată din cauza vântului puternic.

„Obiectivul general este a crea un însoţitor în adevărata putere a cuvântului. Relaţia dintre un astronaut şi CIMON este cu adevărat importantă”, a declarat pentru Reuters Matthias Biniok, principalul arhitect al CIMON 2.

Încearcă să înţeleagă dacă astronautul este trist, furios, vesel şi aşa mai departe.

Matthias Biniok, principalul arhitect al CIMON 2:

Robotul funcționează cu ajutorul unor algoritmi realizați de compania IBM Corp și cu informațiile furnizate de CIMON 1, un prototip aproape identic, lansat în 2018.

Robotul care detectează emoțiile, inspirat din benzile desenate din anii ’40

Potrivit specialiștilor, CIMON 2 va fi mai sociabil cu membrii echipajului. De asemenea, robotul va testa tehnologii care s-ar putea dovedi cruciale pentru viitoarele misiuni în spaţiul îndepărtat, unde izolarea de lungă durată şi decalajele de comunicare cu Pământul reprezintă un risc pentru sănătatea mintală a astronauţilor, conform Agerpres.

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor
Recomandări

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor

Robotul este conceput pentru a-i ajuta pe astronauți în realizarea experimentelor științifice. Acesta comunică în limba engleză și este pregătit să ofere și asistență în cazul conformismului de grup, un fenomen comportamental în care oamenii pot fi determinaţi să ia decizii iraţionale.

Potrivit inginerilor, conceptul CIMON este inspirat dintr-o serie de benzi desenate din anii 1940. Acțiunea este plasată în spațiu, unde Professor Smith, un robot dotat cu conștiință, îl îndrumă pe astronautul Captain Future. În schimb, CIMON 2 duce cu gândul și la HAL, computerul din pelicula ”2001: A Space Odyssey”, a lui Stanley Kubrick, precizează sursa citată.

SpaceX este prima companie privată care zboară către Staţia Spaţială Internaţională, în cadrul unui proiect de 100 de miliarde de dolari la care participă 15 state.

sursa foto: dlr.de

Close
Închide
  Close