Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Fără pic de experiență, un român a escaladat Everestul în scop caritabil. Pentru cine și-a riscat viața

Fără pic de experiență, un român a escaladat Everestul în scop caritabil. Pentru cine și-a riscat viața

Un român din Anglia, care n-are experiență de alpinism, a escaladat unul dintre cele mai înalte vârfuri din lume ca să strângă fonduri pentru Institutul de Cercetare a Cancerului.

Edward Dijmărescu, un tânăr originar din orașul Brad, a cucerit Everest Base Camp fără a avea experiență ca alpinist. A făcut acest lucru în scop caritabil, dorind să ajute în lupta contra cancerului.

Edward trăiește în Londra, Marea Britanie, de aproape 15 ani, cu soția lui, și lucrează ca manager într-o organizație caritabilă. Dorind să facă mai mult pentru semenii lui și să ajute la descoperirea unor tratamente mai bune sau, poate, chiar a unui antidot pentru cancer, el s-a gândit să efectueze una dintre cele mai grele expediții din lume, spre Everest Base Camp, principala tabără de pe traseul spre cel mai înalt vârf din lume.

După șapte zile de efort continuu, timp în care a străbătut munții Himalaya și a îndurat temperaturi extrem de scăzute, tânărul de 37 de ani a reușit să pună steagul orașului Brad la aproximativ 5.357 de metri altitudine, scrie Glasul Hunedoarei.

Nu doar temperaturile scăzute au fost un permanent obstacol în calea sa, ci și lipsa oxigenului sau alte pericole care apar în astfel de ascensiuni. Dar, românul a înfruntat totul, pentru o cauză nobilă. Strângerea de fonduri pentru Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra.

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP
Recomandări

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

 

Pe 22 septembrie, Edward a plecat spre muntele Everest, care la cei 8.848 m este cel mai înalt de pe planetă. După un drum lung de la Londra la New Delhi, Kathmandu (capitala Nepalului) și apoi Lukla (oraș din nord-estul Nepalului), Edward a început trek-ul (călătoria – n.r.) de 12 zile până la Everest Base Camp și înapoi la Lukla. Împreună cu echipa de englezi cu care a plecat din UK, au străbătut munții Himalaya trecând prin Namche Bazaar, Dingboche și Gorakshep. În fiecare locație, au petrecut câteva zile să se adapteze la lipsa din ce în ce mai acută a oxigenului. După 7 zile de urcat, luni dimineață, 2 octombrie, Edy a ajuns la Everest Base Camp. O zi mai târziu, a urcat la 5.647 de metri, pe masivul Kala Patthar, de unde Everestul se vede în toată măreția”, a povestit mama lui Edy, directoarea Palatului Copiilor Deva, Gabriela Cobori.

Românul nu este la prima acțiune caritabilă. De mai bine de cinci ani, Edward participă la diferite expediții și maratoane în scopuri umanitare. În 2013 a alergat la Maratonul Londrei pentru Spinal Research UK (Cercetare pe Coloana Vertebrală), terminând cursa în aproximativ cinci ore. În 2014 a făcut o expediție la Machu Picchu, în Peru, luând drumul faimosului Inka Trail și strângând fonduri pentru Crucea Roşie Britanică, iar între 2012 și 2016 a participat la diferite curse de alergare (fiecare mai lungi de 20 de kilometri) pentru diferite organizații caritabile.

Prima femeie din România care a escaladat vârful Manaslu

Arădeanca Mădălina Condrea este prima femeie din România care a escaladat Manaslu, un vârf important din Himalaya (al optulea cel mai înalt vârf al lumii), ce face parte din masivul Gurkha. Stabilită de mai bine de zece ani în Elveția, la Zürich, Ina, cum îi spun prietenii, și-a pus stindardul pe vârful de 8.163 de metri.

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”
Recomandări

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”

 

“E frumos și când ajungi sus și ești copleșit de peisaj, dar cele mai frumoase sunt minutele de dinainte de a ajunge pe vârf, când realizezi că vei ajunge. Eu am început să plâng când am mai avut câteva minute până la vârf. Vântul, frigul, toate te fac să vrei să renunți, dar te gândești la cei de acasă și mergi mai departe”, a povestit Mădălina Condrea, absolventă a Facultății de Arheologie din Zurich, pentru aradon.ro.

Foto: glasul-hd.ro / pressalert.ro


Citește și: VIDEO | Povestea lui Dodo, pilot de avion supersonic. Trăiește…cu viteza sunetului!


 

Close
Închide
  Close