In anul 1996, Fundatia X-Prize, din St. Louis-Missouri, a initiat o competitie internationala de astronautica, acordand un premiu de 10 milioane de dolari primei echipe care, din fonduri exclusiv private, va lansa, pana la 1 ianuarie 2005, o racheta pilotata cu trei persoane la bord, la o altitudine de 100 km. Afland de aceasta initiativa, valceanul s-a apucat, intr-o gospodarie din Dragasani-Valcea, sa puna in practica acest ambitios proiect de construire a unei rachete.
In gospodaria lui Constantin Truta din Dragasani-Valcea este agitatie mare. Mai multi tineri, membri ai Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), s-au apucat de construirea unei rachete. Dupa doi ani de proiectare si trei ani de munca sustinuta, membrii ARCA se apropie de momentul finalizarii constructiei si lansarea demonstratorului, care va avea loc, probabil, la sfarsitul anului 2003, dar la o inaltime de 10 kilometri si fara persoane la bord. Dumitru Popescu a interzis reporterului ziarului Libertatea sa faca poze in curtea gospodariei, atat lui ca persoana, colegilor sai, cat si inventiei sale. Mai mult decat atat, a preferat sa vorbeasca greu, cu scepticism, despre inceputurile acestui proiect.
„Este cea mai mare racheta construita vreodata in Romania si cea mai mare racheta cu combustibil lichid din lume, realizata de o organizatie non-guvernamentala. In Romania, doar Herman Obert, parintele aeronauticii mondiale, a incercat la Medias-Sibiu, prin anul 1930, sa construiasca o asemenea racheta avand ca propulsie combustibil lichid, fara sa aiba componente romanesti. Racheta „Orizont” la care lucram este un proiect suta la suta romanesc. Guvernul american s-a aratat mai interesat de proiectul nostru decat Guvernul Romaniei. Am primit corespondente atat de la NASA cat si de la Ministerul Transporturilor din SUA. Cat priveste lansarea, am primit propunerea ca o posibila lansare sa aiba loc la Cape Canaveral”, a spus presedintele ARCA, Dumitru Popescu.
La 17 octombrie 2002, la Congresul International de Astronautica de la Houston-Taxas a fost anuntata participarea la concursul X-Prize a celor de la ARCA, dupa ce a prezentat taxa de participare si un proiect viabil, conditia fiind ca sa nu foloseasca fonduri publice mai mult de 10 la suta din bugetul proiectului. Pana acum s-au cheltuit 30.000 de dolari cu construirea rachetei.
„Cei patru care am infintat ARCA am fost eu, Adrian Zepa, Gheorghe Florea si Anca Muresan. Chiar daca bugetul era zero, exista o puternica motivatie de a schimba ceva la nivelul scazut al activitatilor spatiale din Romania. S-a inceput cu hartia si creionul si s-a lucrat pentru proiect doi ani, cate 16 ore pe zi. Au fost insa si esecuri. In urma cu un an si jumatate, ne-a explodat un motor al rachetei, care avea patru litri de combustibil lichid. Nu s-au inregistrat victime si am luat munca de la capat cu aceeasi pasiune” , a spus Dumitru Popescu.
Desi vecinii s-au speriat, la una din case fiind spart un geam, activitatea rachetistilor a continuat. Sambata, 27 septembrie, in fata Primariei Ramnicului a fost prezentata racheta la scara unu pe unu. la eveniment au fost invitati ambasadorul SUA in Romania, Alexandru Mironov, presedintele onorific al ARCA, oameni politici, sponsori etc.