Mergi direct la conținut »
Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul de la HBO. "Și-a adus aminte de momentele cumplite şi a plâns"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul de la HBO. "Și-a adus aminte de momentele cumplite şi a plâns"

Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul de la HBO. „Și-a adus aminte de momentele cumplite şi a plâns”

Nagashibay Zhusupov, în vârstă de 61 de ani, era un supraviețuitor al dezastrului de la Cernobîl, dar și omul care a ajutat la debarasarea reziduurilor radioactive, după accidentul nuclear din 26 aprilie 1986.

De Dragoș Tănase,

Atunci, el a suferit foarte mult când a fost obligat să se mute cu soția și cu cei cinci copii într-o cameră insalubră de hotel.

Potrivit Daily Mail, guvernul „a refuzat” să-i ofere unul din apartamentele de care alţi salvatori de la Cernobîl au beneficiat, în urma implicării sale după explozie. Un apropiat al bărbatului a declarat că prietenul său „a trăit în mizerie, fără a avea o casă decentă”.

Nagashibay Zhusupov s-a sinucis luna trecută, după ce a urmărit miniseria „Cernobîl” de la HBO, dar şi pentru că ar fi resimţit frustrare faţă de guvern.

Bărbatul s-a aruncat în gol de pe acoperișul unei clădiri cu cinci etaje din Aktobe, Kazahstan.

Una dintre fiicele acestuia, în vârstă de 25 de ani, a afirmat că sinuciderea tatălui său a survenit după ce a urmărit miniseria „Cernobîl”, cu „lacrimi în ochi”, doarece i-a reamintit de sacrificiile făcute.

„Ne-am uitat cu toţii la ‘Cernobîl’. Tata şi-a adus aminte de momentele cumplite şi a plâns când a văzut scenele”, a declarat Gaukhar Zhusupov, fiica bărbatului de 61 de ani.

Apropiații și prietenii sunt de părere că nu a mai putut suporta felul în care își trăia viața și ipocrizia guvernului, motiv pentru care și-a pus capăt zilelor după ce și-a amintit dezastrul prin care a trecut.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

Bărbatul a lucrat ca lichidator la ruinele reactorului numărul 4 de la Cenorbîl, distrus de explozie şi ulterior a fost angajat la un centru sovietic de teste nucleare, situat în Semipalatinsk.

„Nimeni nu ne-a spus de ce ne cheamă la Cernobîl. Pe atunci eram şofer de tractor. După Cernobîl, sănătatea mea s-a deteriorat. Am lucrat şi la perimetrul de testare nucleară din Semipalatinsk”, declara Zhusupov, într-un interviu acordat înainte să moară.

Mulţi „veterani” de la Cernobîl ar fi primit și pensii în state ex-sovietice precum Ucraina, Rusia, Belarus şi Kazahstan, iar Zhusupov s-a simţit „tras pe sfoară” de guvern, potrivit sursei citate.

Presa președintelui rus Vladimir Putin a lansat o cruciadă împotriva serialului HBO despre Cernobîl.

Faptul că un serial american, nu unul rusesc, a spus povestea uneia dintre cele mai groaznice catastrofe create de om din istorie este o sursă de rușine pentru presa pro-Kremlin, scrie publicația The Moscow Times.

Komsomolskaya Pravda (KP), cel mai popular ziar din Rusia, a ridicat suspiciunea că rivalii centrului nuclear Rosatom ar folosi serialul de televiziune pentru a murdări imaginea de putere nucleară a țării.

O altă publicaţie, Argumenty i Fakty, ziarul popular printre oamenii în vârstă, a catalogat serialul drept „o caricatură și bazat pe fapte neadevărate”.

FOTO: HBO (captură video)

Close
Închide
  Close