Mergi direct la conținut »
Un urs care terorizează comuna Budureasa, filmat în acțiune. A dat iama în cotețele găinilor. |VIDEO
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Un urs care terorizează comuna Budureasa, filmat în acțiune. A dat iama în cotețele găinilor. |VIDEO

Un urs care terorizează comuna Budureasa, filmat în acțiune. A dat iama în cotețele găinilor. |VIDEO

Un urs îi terorizează de două săptămână pe locuitorii unei comune din sudul orașului Bihor. Inițial a distrus câteva stupine de la marginea localității Budureasa, iar apoi a prins curaj și a intrat și în curțile oamenilor. De câteva ori a ucis mai multe găini, iar localnicii au cerut ajutorul autorităților. Reprezentanții asociației de vânători au cerut aprobare ca să împuște ursul, dar nu au primit-o. Din 2017, ursul face parte din speciile de animale protejate. Ursul în acțiune a fost filmat de un localnic.

De Mihai Niculescu,

Ursul, care este un exemplar tânăr, de aproximativ 4 ani, şi are în jur de 200 de kilograme, a apărut pentru prima oară în Budureasa în urmă cu două săptămâni, când a intrat într-o gospodărie şi a distrus 6 stupine, după care a dispărut pentru câteva zile.

Marţi, însă, animalul a revenit şi a intrat nu doar în gospodăriile de la marginea satului, ci chiar şi în unele curţi din centrul localităţii, unde a decimat coteţele găinilor, relatează ebihoreanul.ro.

Reprezentanţii Asociaţiei de vânătoare Cinegetica Apuseni au solicitat d ela Ministerul Mediului aprobarea să împuște ursul. „Ni s-a spus că nişte coteţe şi găini nu sunt o justificare ca să poţi împuşca un urs. Să aşteptăm să atace un om?”, se întreabă Adrian Rus, directorul Asociaţiei care administrează pădurile din zonă.

Încercând să alunge animalul, 11 vânători şi doi jandarmi montani s-au strâns, joi, la marginea localităţii şi au tras nu mai puțin de 33 de focuri de armă, până când ursul, care pornise din nou spre sat, a făcut cale întoarsă. Soluţia a fost, însă, doar de moment, căci după lăsarea serii, când vânătorii au plecat, animalul a intrat într-o nouă gospodărie, mâncând găinile unui localnic.

Reacţia lui Şerban Huidu după ce a fost ironizat și asociat cu Mario Iorgulescu
Recomandări

Reacţia lui Şerban Huidu după ce a fost ironizat și asociat cu Mario Iorgulescu

Mihai Togor, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, a declarat că incidentul din Budureasa va fi analizat de o comisie specială, care va verifica pe teren pagubele suferite de localnici şi, dacă se impune, se vor face demersuri pentru relocarea ursului.

Am mai avut o problemă asemănătoare, care s-a rezolvat prin relocare. E o procedură care trebuie respectată. Astea sunt reglementările. În situaţia în care sunt puse în pericol vieţile omeneşti, se dispune relocarea. Împuşcarea animalului este ultima măsură”, a explicat comisarul-șef.


Citește și: Cinci probleme din ultimul sezon „Game of Thrones” care strică tot serialul


 

 
 
Close
Închide