Mergi direct la conținut »
Un virus periculos se extinde în Australia. A făcut victime şi în România
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Un virus periculos se extinde în Australia. A făcut victime şi în România

Un virus periculos se extinde în Australia. A făcut victime şi în România

Presa din Australia scrie astăzi despre răspândirea în rândul populației indigene a unui virus înrudit cu HIV, care provoacă boli grave, cum ar fi leucemia.  Virusul HTLV-1 există de multă vreme, dar în ultima perioadă a dus la un număr de îmbolnăviri record. Cercetătorii estimează că, numai în centrul Australiei, au fost infectați cel puțin 5.000 de oameni, anunță postul ABC. Virusul periculos există de o perioadă lungă de timp şi în România. Statisticile arată că şi la noi în ţară sunt oameni care au boli cauzate de infecția cu acest tip de virus. HTLV-1  se transmite prin contact sexual neprotejat sau de la mamă la copil.

De Dragoș Sasu,

Medicii români spun că la Centrele de Transfuzii din România sunt descoperite lunar cazuri. Acest tip de virus a fost studiat amănunțit, dar nu există deocamdată un tratament pe piață.

Pacienţii infectaţi, purtători de HTLV-1, nu au simptome. Ele pot apărea doar în momentul în care virusul produce o boală, cum ar fi leucemia. Asta poate să dureze ani.

HTLV-1 este un virus specific culturilor antice, cele mai multe cazuri fiind găsite în sudul Japoniei, în America de Sud și în Africa. Cercetatorii de la Institutul Baker pentru Inimă și Diabetul Zaharat din Alice Springs au estimat că 45% dintre adulții indigeni din Australia au avut HTLV-1, scriu jurnaliştii de la ABC.

Se estimează că între cinci și 10 milioane de persoane sunt afectate în întreaga lume. Unul dintre cercetătorii australieni a indicat Japonia ca fiind lider în cercetarea și tratamentul cu HTLV-1, în care autoritățile sănătății au adoptat un răspuns „foarte robust la adresa sănătății publice”, mai spuse sursa citată.


Citeşte şi: EXCLUSIV: Polițist premiat cu ”Distincție de onoare”, reclamat la Parchet și dat în judecată pentru tortură. Victima cere daune de 100.000 de euro


Close
Închide
  Close