Mergi direct la conținut »
Una din cinci rețele Wi-Fi de la Rio poate fi atacată facil de infractorii cibernetici
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Una din cinci rețele Wi-Fi de la Rio poate fi atacată facil de infractorii cibernetici

Una din cinci rețele Wi-Fi de la Rio poate fi atacată facil de infractorii cibernetici

Una din cinci rețele Wi-FI din cele peste 4.500 de puncte unice de acces de unde se vor desfășura Jocurile Olimpice, în Rio de Janeiro sunt vulnerabile în fața atacurilor cibernetice, spun experții Kaspersky Lab. Rețelele erau deschise, ceea ce înseamnă că datele trimise și primite prin aceste rețele nu sunt protejate de criptare și pot fi, astfel, compromise.

De Paul Barbu,

„Când călătorim, avem nevoie, de obicei, de o conexiune la Internet pentru a posta fotografii pe rețelele sociale, pentru a ține legătura cu membrii familiei sau pentru a comanda un taxi. Cu toate acestea, planurile de date cu roaming internațional sunt adesea foarte costisitoare, ceea ce ne împinge să căutăm alternative, cum ar fi hotspot-urile Wi-Fi care sunt gratuite sau măcar mai accesibile ca preț decât roaming-ul”, potrivit experților Kaspersky.

Infractorii cibernetici sunt conștienți de aceste obiceiuri și, ca atare, configurează puncte de acces false sau, pur și simplu, compromit rețelele legitime pentru a intercepta și manipula datele transferate. Rețelele Wi-Fi deschise și configurate greșit sunt, în prezent, printre preferatele infractorilor, deoarece le permit acestora să fure parole, detalii ale cardurilor bancare și alte informații private.

Rețelele pot fi compromise foarte ușor

“Informațiile obținute sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât cei ce se conectează la aceste rețele cred că datele lor sunt protejate. În realitate, rețelele pot fi compromise, permițându-le infractorilor să lanseze diferite tipuri de atacuri pentru a manipula traficul si datele transmise,” spune Dmitry Bestuzhev, Head of Research and Analysis pentru Kaspersky Lab Latin America.

Specialiștii de la Kaspersky Lab și-au îndreptat cercetările spre zonele foarte populare, cum ar fi Comitetul Olimpic Brazilian, Parcul Olimpic și stadioanele Maracana, Maracanãzinho și Engenhão și au evaluat rețelele Wi-Fi pe care le vor întâlni vizitatorii.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 

După o monitorizare rapidă, desfășurată de-a lungul a două zile, experții au descoperi peste 4.500 de puncte de acces unice în zonele marcate cu o stea pe harta de mai sus. Majoritatea acestora folosesc hardware modern de tip 802.11n, care este ideal atunci când lucrezi cu materiale multimedia, deoarece oferă viteze de până la 600Mbps.

Statistici îngrijorătoare

Analizând nivelul de securitate al acestora, experții Kaspersky Lab au descoperit că 18% din rețelele Wi-Fi testate erau deschise – ceea ce înseamnă că datele trimise și primite prin intermediul acestora nu erau protejate prin criptare. Mai mult, s-a descoperit că 7% din acestea folosesc WPA-Personal, un algoritm învechit, care poate fi ușor compromis.

În total, 25% din toate rețelele de Wi-Fi din zonele în care vor avea loc probele olimpice de la Rio de Janeiro s-au dovedit a fi nesigure sau sunt configurate cu protocoale de criptare foarte slabe, care pot fi cu ușurință compromise și manipulate de infractorii cibernetici pentru a fura informațiile personale și financiare ale utilizatorilor.

 

Close
Închide
  Close