Pe partiile austriece e zapada artificiala, iar italienii au anulat Cupa Mondiala la schi feminin pentru ca nu au concurentele pe ce sa schieze. La Moscova au inflorit narcisele din fata Kremlinului, iar copacii au deja muguri. Nu a nins nici macar la Cercul Polar, unde temperaturile ajung in decembrie la -30 de grade. In Danemarca au aparut fluturii, iar germanii care sufera de astm se plang ca e prea mult polen in atmosfera. Si Romania a scapat de ger, cel putin pana acum.
O fi un capriciu trecator al vremii care se mai petrece o data la cateva veacuri, sau trebuie sa fim cu adevarat ingrijorati din cauza gazelor de sera? Parerile specialistilor sunt impartite. Dincolo de polemici, cercetatorii spun ca lumea n-a vazut o iarna mai calda precum cea din 2006 de pe vremea cand Columb descoperea America. Conform Universitatii din Berna, tot anul 2006 a batut recordul la caldura. Olandezii spun ca tara lor nu a mai avut temperaturi atat de ridicate de trei secole. Specialistii olandezii afirma ca si la ei anul 2006 a fost un record absolut. Temperatura medie a lui 2006 e de cel putin 11 grade Celsius. Recordul de acum 300 de ani e de 10,6 grade Celsius. Meteorologii spun ca sperantele ca europenii sa se poata bucura de traditionalul Craciun alb sunt foarte mici.
Cupa Mondiala feminina de schi, slalom, trebuia sa inceapa in statiunea alpina Megeve la 20 decembrie. Italienii au anulat-o ieri, pentru ca nu exista zapada pe partii. Si Cupa Mondiala de schi feminin care trebuia sa se desfasoare la sfarsitul acestei saptamani la Val d’Isere fusese deja amanata din acelasi motiv.
Un urs din Rusia viseaza nostalgic la iernile in care putea hiberna
Iarna ruseasca este proverbiala. Anul acesta insa vremea le-a facut o surpriza rusilor invatati cu geruri aprige. La mijlocul lui decembrie, cand de obicei Moscova este inghetata cu totul, iar faimoasele caciuli din blana de iepure sunt scoase de mult din dulapuri, rusii se bucura ca pot iesi fara ele din case, pentru ca sunt aproape 8 grade Celsius. In fata Kremlinului, unde in alti ani se inregistrau temperaturi care puteau sa crape pietrele la propriu, au inflorit toporasii si narcisele. La gradina zoologica, pentru animalele obisnuite sa hiberneze pe timpul iernii, viata e mult mai trista din cauza caldurii. Un urs de talie impresionanta a transformat o buturuga in perna si priveste in gol, visand parca la iernile adevarate. „Siberia va deveni granarul lumii daca vremea continua sa fie asa de calda”, scrie ziarul rusesc Moskovski Komsomolet.
Suedia este sub ape din cauza temperaturilorcrescute. In loc sa ninga, asa cum erau obisnuiti „oamenii nordului”, a plouat torential. Institutul de Meteorologie si Hidrologie a dat o avertizare de gradul trei maxim pentru vestul tarii.
Au inflorit pomii in Austria
In Austria nu doar cei pasionati de schi au fost derutati de vremea prea calda. In statiunile de munte au inflorit pomii, iar austriecii spun ca pasarile migratoare inca nu au plecat in tarile calde.
Doar Elvetia are parte de zapada
Elvetienii sunt singurii care au avut noroc de putina zapada in statiunile din Muntii Alpi. „Toata lumea e fericita ca a nins. Acum suntem mai relaxati, mai putin stresati, desi inca nu avem conditii perfecte pentru schi”, spune un director de hotel din statiunea elvetiana Crans Montana. La altitudini mai mici insa nu e nici urma de zapada, iar elvetienii, ca si italienii sau francezii, se tem ca vor avea pierderi enorme din cauza lipsei omatului. Nici austriecii nu stau mai bine: au fost nevoiti sa isi goleasca buzunarele si sa produca zapada artificiala pe partii. Altfel nu ar mai fi avut deloc turisti de Sarbatori.