Acesta este considerat un adevărat simbol al independenței, ultimul obstacol în calea libertății absolute care este mult visata mașină în majoritatea cazurilor.

În cele ce urmează îți vom spune în ce țări este cel mai greu de obținut permisul de conducere și în care țări este cel mai ușor de luat permisul auto.

Condiții pentru obținerea permisului auto în România

Pentru a obține permisul „B” trebuie să treci prin mai multe etape. Trebuie să efectuezi 24 de ore de pregătire teoretică, 30 de ore de conducere cu un instructor auto autorizat, după care susții examenul teoretic cu cele 26 de întrebări (din care trebuie să răspunzi corect la 22) și, în final, proba practică.

Pentru a susține examenul auto trebuie să îndeplinești anumite condiții. Permisul auto categoria B (autovehicule cu masa maximă autorizată de până la 3,5 tone și cel mult opt locuri, în afara celui ocupat de șofer) poate fi luat de cei care au împlinit 18 ani.

Permisul poate fi obținut și înainte de această vârstă, și anume la 16 ani. În acest caz, permisul va fi valabil doar pentru vehiculele din categoria B1, adică autovehiculele cu trei sau patru roți, având masa proprie de peste 400 kg, dar nu mai mare de 550 kg, echipate cu motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică mai mare de 45 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalentă ori cu viteza prin construcție mai mare de 50 km/h.

AFACEREA METROUL. Bacșișul lăsat statului român de „milionarul fără chip”, după ce a solicitat oprirea procesului privind mita de 1 milion de euro cerută pentru deblocarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei
Recomandări
AFACEREA METROUL. Bacșișul lăsat statului român de „milionarul fără chip”, după ce a solicitat oprirea procesului privind mita de 1 milion de euro cerută pentru deblocarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei

Dincolo de condițiile de vârstă, cei care doresc să obțină permisul de conducere trebuie să îndeplinească și alte condiții, și anume să fie apți din punct de vedere medical, să aibă domiciliul pe raza serviciului public de permise unde va susține examenul și să nu fi fost condamnați, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Țări în care permisul auto se ia foarte greu

Deși la prima vedere pare un examen dificil, trebuie să știi că în alte țări examenul auto reprezintă o adevărată piatră de încercare, fiind extrem de dificil de trecut.

Unde se dobândește cel mai greu permisul auto? Dar cel mai ușor?

La polul opus se află state unde examenul pentru obținerea permisului de conducere este o simplă formalitate. Iată care sunt aceste țări:

EUROPA

„Cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale?” Iohannis îi acuză pe liderii de sindicat și spune că profesorii „au primit tot ce au cerut”
Recomandări
„Cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale?” Iohannis îi acuză pe liderii de sindicat și spune că profesorii „au primit tot ce au cerut”

Finlanda

Este una dintre țările unde permisul auto se obține cel mai greu. Examenul include și teste practice de condus pe timp de noapte. Permisul este acordat provizoriu, pe o perioadă de doi ani, și dacă finlandezii nu au incidente sau nu primesc amenzi, nu li se prelungește perioada de probă și astfel obțin permisul permanent standard.

Franța

Pentru a se putea înscrie la proba practică, francezii sunt obligați să conducă cel puțin 3.000 km sub supravegherea unui instructor auto.

Croația

Principala condiție pentru a te înscrie la examenul auto pe care trebuie să o îndeplinească viitorii șoferi croați este aceea că trebuie să efectueze între 70 și 100 de ore de conducere la școala de șoferi. Candidaților le vor fi evaluate tipul de personalitate și capacitatea de a conduce.

Muntenegru

La testul practic, candidaților le sunt permise maximum trei greșeli, altfel vor fi declarați respinși. Înainte de a obține permisul auto, ei vor trebui să efectueze un control oftalmologic și unul psihiatric.

Ucraina

Regulile sunt și mai stricte în această țară. Cursanților le sunt permise la proba practică cel mult două greșeli, altfel ei vor fi eliminați.

Rusia

La testul teoretic, candidații pot răspunde greșit la cel mult o întrebare dintre cele 20 care au mai multe variante de răspuns. Apoi, ei vor susține o probă de poligon și, în final, vor da traseul.

CORESPONDENȚĂ DIN MOLDOVA. Premierul Belgiei, Alexander de Croo, despre eforturile europene ale României: ”Le-a făcut într-o manieră incredibilă”
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN MOLDOVA. Premierul Belgiei, Alexander de Croo, despre eforturile europene ale României: ”Le-a făcut într-o manieră incredibilă”

ASIA

Japonia

Viitorii șoferi niponi trebuie să se înscrie într-o tabără de condus obligatorie în cadrul căreia vor efectua 26 de ore de condus. Apoi, vor susține un examen teoretic, vor face practică de condus pe durata a cinci zile și, în final, vor susține proba practică.

China

Testul teoretic este alcătuit din 100 de întrebări ce sunt formulate pe baza a 1.000 de chestionare auto. Testul trebuie terminat în 45 de minute, iar pentru a-l trece, candidații trebuie să răspundă corect la 90% dintre întrebări. În anumite regiuni din China, doar 4% dintre candidați trec acest test. Examenul teoretic este urmat de două evaluări practice diferite și, în final, un test teoretic.

Singapore

Aici candidații trebuie să susțină două teste teoretice, urmate de examenul practic. Fiecare test conține câte 50 de întrebări și durează 50 de minute pentru a-l rezolva.

Vietnam

Candidații vietnamezi au de rezolvat un test teoretic care conține nu mai puțin de 450 de întrebări, fiind, de altfel, cel mai stufos din întreaga lume.

OCEANIA

Australia

În unele zone ale Australiei, pentru a se putea înscrie la examenul auto, candidații sunt obligați să conducă 120 de ore împreună cu un instructor auto.

Țări în care permisul auto se ia foarte ușor

Unde se dobândește cel mai greu permisul auto? Dar cel mai ușor?
Driving school with car and traffic sign,The rules of the road, Auto Education, Practice vector illustration.

EUROPA

Slovenia

Odată ce vehiculele ecologice devin tot mai populare, în cadrul probei practice, candidații sloveni vor trebui să-și etaleze cunoștințele și abilitățile în materie de economisire a combustibilului și de conducere ecologică.

Andorra

La proba teoretică, viitorii șoferi andorrezi vor trebui să completeze un chestionar, iar apoi vor da proba practică ce durează 10 minute. Examenele se programează exclusiv în fiecare zi de miercuri, dimineața.

ASIA

Filipine

Candidații filipinezi nu au altceva de făcut la proba practică decât să parcurgă un traseu prestabilit extrem de simplu care implică doar… viraje de dreapta.

India

Examenul auto în India constă doar într-o probă practică. Viitorii șoferi din această țară trebuie să conducă în linie dreaptă, apoi să vireze o singură dată la stânga și să oprească mașina după parcurgerea a 50 de metri.

Indonezia

În această țară, candidații trebuie să răspundă corect la 21 dintre cele 30 de întrebări ale testului teoretic. Examenul practic este foarte simplu: trebuie să meargă înainte și înapoi, iar apoi să conducă în rampă și în pantă.

AFRICA

Kenya

În cadrul probei teoretice pentru obținerea permisului auto în această țară candidații trebuie să-și demonstreze cunoștințele în materie de legislație rutieră manevrând pe o tablă… o mașinuță de jucărie. Examentul auto mai include un chestionar, precum și proba practică.

Egipt

La proba practică, viitorii șoferi egipteni trebuiau să conducă șase metri în față și șase cu spatele. Examenul teoretic a fost introdus recent și constă într-un test cu 10 întrebări.

Sudanul de Sud

Viitorii șoferi din Sudanul de Sud nu trebuie să treacă nici un examen cu condiția să dovedească faptul că sunt apți pentru a conduce o mașină.

Burundi

Aici, mulți oameni conduc fără să dețină permis de conducere. Cei care au unul nu sunt obligați să urmeze nici o pregătire în cadrul unei școli de șoferi.

Uganda

Candidații au de susținut doar un test teoretic ce conține 30 de întrebări. Pentru a promova examenul este suficient ca ei să obțină 25% din punctajul maxim, adică să răspundă la opt întrebări.

AMERICA DE SUD ȘI CENTRALĂ

Brazilia

Pentru a obține permisul auto, candidații brazilieni sunt supuși unor teste psihologice. Ei sunt învățați diverse tehnici de conducere defensivă și cum trebuie să procedeze dacă un tâlhar încearcă să-i jefuiască în trafic (tâlhăriile sunt printre cele mai frecvente infracțiuni în această țară).

Columbia

Testul practic se notează de la 1 la 10, columbienilor fiindu-le necesare doar 5 puncte pentru a obține permisul de conducere.

Mexic

Mexicanii din Estado de Mexico și Baja California, două dintre cele 31 de state ale țării, trebuie să ia un test teoretic pentru a obține permisul de conducere. Interesant este că, până în 2018, era suficient să solicite unul.

Honduras

După mulți ani în care permisul s-a acordat fără examen, în Honduras a fost introdus nu demult un test scris simplu, nu însă și o probă practică.

 • Vezi lucruri pe care nu le înveți la școala de șoferi și cum conduci în siguranță pe ploaie!
 • Comentează

  Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

  Vedeta HOT de la Antena 1 care a avut o relaţie cu Smiley! A PĂRĂSIT-o pentru Laura Cosoi
  Playtech.ro
  Vedeta HOT de la Antena 1 care a avut o relaţie cu Smiley! A PĂRĂSIT-o pentru Laura Cosoi
  Finalul tragic al fetiței din Maria Mirabela: 'A avut un destin teribil!'. Cum a murit la doar 34 de ani, după ce a plecat în Germania
  Viva.ro
  Finalul tragic al fetiței din Maria Mirabela: 'A avut un destin teribil!'. Cum a murit la doar 34 de ani, după ce a plecat în Germania
  Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
  PUBLICITATE
  Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
  Marian Golea a dezvăluit ce zodii triumfă în luna iunie. Prosperitate și bucurie pentru acești 3 nativi
  FANATIK.RO
  Marian Golea a dezvăluit ce zodii triumfă în luna iunie. Prosperitate și bucurie pentru acești 3 nativi
  Când intră banii pe cardurile pentru alimente și mese calde. O nouă tranșă din ajutorul guvernamental
  Știrileprotv.ro
  Când intră banii pe cardurile pentru alimente și mese calde. O nouă tranșă din ajutorul guvernamental
  "Îngerii să te vegheze, Feri". Un om de afaceri din Satu Mare a murit, după ce a intrat cu motocicleta într-un parapet. Acasă, un copil îl aștepta să sărbătorească
  Observatornews.ro
  "Îngerii să te vegheze, Feri". Un om de afaceri din Satu Mare a murit, după ce a intrat cu motocicleta într-un parapet. Acasă, un copil îl aștepta să sărbătorească
  "Nu am fost invitat, că nu sunt iubit". Reacţia lui Ilie Năstase despre vizita Regelui Charles al III-lea în România. Cu ani în urmă s-au cunoscut: "Mi-a zis că nu ştia că sunt român"
  Orangesport.ro
  "Nu am fost invitat, că nu sunt iubit". Reacţia lui Ilie Năstase despre vizita Regelui Charles al III-lea în România. Cu ani în urmă s-au cunoscut: "Mi-a zis că nu ştia că sunt român"
  Florin Piersic a răbufnit după incidentul din Cluj! Ce spune despre imaginile în care înjură un cerșetor
  Unica.ro
  Florin Piersic a răbufnit după incidentul din Cluj! Ce spune despre imaginile în care înjură un cerșetor
  Horoscop 2 iunie 2023. Leii se văd nevoiți să recunoască că răspund ușor unor provocări pe care, de obicei, le tratează cu detașare
  HOROSCOP
  Horoscop 2 iunie 2023. Leii se văd nevoiți să recunoască că răspund ușor unor provocări pe care, de obicei, le tratează cu detașare