De Monica Ciuperca,

Aveti dubii in ceea ce priveste calitatea apei de la robinet? Vi se pare ca aceasta are un gust sau un miros ciudate? Contra cost, puteti face o verificare la unul din laboratoarele specializate. Libertatea va prezinta centrele din Bucuresti si din cateva orase din tara in care se poate testa calitatea apei potabile.


Cat costa filtrele


Pe langa testele de calitate, specialistii va recomanda sa montati un filtru purificator de apa achizitionat din magazinele specializate. Un astfel de echipament de filtrare, care se monteaza pe teava, sub chiuveta, costa intre  700-1.500 de lei, iar unul care se monteaza la robinet costa  intre 200-450 de lei.


Bucuresti


Apa Nova, prin Serviciul de Control al Calitatii Apei Potabile, ofera consumatorilor posibilitatea de a testa calitatea apei din apartamente sau gospodarii. Tariful e de 130 lei (cu TVA inclus)/ analiza si se plateste la sediul central din str. Aristide Demetriade nr. 2, la casieria de la parter. Dupa achitarea acestei sume, Laboratorul Central Apa Nova (str. Sinei nr. 44, sector 5) ii pune la dispozitie solicitantului recipienti speciali, urmand ca prelevarea probelor sa fie facuta de acesta. Rezultatele se elibereaza in 3-4 zile, in functie de analizele cerute.


Arad


In municipiul Arad de verificarea calitatii apei se ocupa Laboratorul ASP. Analiza chimica dureaza doua zile si costa 90 lei, iar cea microbiologica dureaza patru zile si costa 59 lei. Laboratorul se afla pe strada Gojdu nr. 11, iar mai multe informatii puteti cere la urmatoarele numere de telefon: 0257/280719, 0257/281326.


Prahova


153 lei. Atat costa analiza apei in laboratorul ASAP. In Ploiesti, prahovenii care vor sa verifice potabilitatea apei trebuie sa mearga pe str. Transilvaniei nr. 2, cu o proba de apa. Medicii laboratorului vor efectua doua analize: cea bacteriologica, test care costa 59 de lei, si cea fizico-chimica, 94 de lei. Analiza fizico-chimica determina prezenta si concentratia de amoniac, nitrati, nitriti, PH-ul  apei, dar si duritatea si turbiditatea.


Brasov


Cei care sunt interesati sa vada cat de buna este apa din paharul lor se pot adresa cu o cerere scrisa pentru verificare la Autoritatea de Sanatate Publica Brasov sau la Sistemul de Gospodarire a Apelor (SEGA) Brasov.

Prima institutie verifica apa din sistemul public, cea care curge prin robinetele fiecarui brasovean. Sistemul de Gospodarire a Apelor se ocupa doar cu asa-numitele ape ‘brute’, din puturi sau fantani.

Un buletin de analiza a calitatii apei contine mai multi indicatori, in functie de acestia variind si costul analizelor. Verificarea aciditatii sau alcali-nitatii apei (PH-ul) costa 12 lei, determinarea substantelor organice poate ajunge la 26 lei,  nivelul amoniului, cat si al nitritilor costa 32 lei, iar duritatea apei – 26 de lei.


 

”Nu se poate să fie mijlocul hotelului plin de băutură!”. Pe cine a certat Hagi
GSP.RO

”Nu se poate să fie mijlocul hotelului plin de băutură!”. Pe cine a certat Hagi

Horoscop 16 decembrie 2019. Taurii pot avea parte de confruntări aprinse
HOROSCOP

Horoscop 16 decembrie 2019. Taurii pot avea parte de confruntări aprinse