MENIU CAUTĂ
, de Alina Serea, Claudiu Petrisor

UPDATE | IMAGINI LIVE. FRAȚII TERORIȘTI AU FOST UCIȘI

PE SCURT – CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ULTIMELE ZILE ÎN FRANȚA – CE ȘTIM PÂNĂ ACUM

UPDATE 00.22 Procurorul Parisului, François Molins, a anunțat că au fost efectuate 16 arestări în acest caz, după ce miercuri seară, oamenii legii au reușit să aresteze 9 dintre apropiații lui Said și Cherif, dar și rude ale fraților teroriști. Tot el a precizat că unul dintre cei patru oameni răniți grav în atentatul asupra revistei se zbate între viață și moarte.
UPDATE 00.15 Pe Arcul de Triumf, din centrul Parisului, poate fi văzută o poriecție cu mesajul ”Paris este Charlie”, un omagiu adus celor 12 oameni uciși în redacția revistei de satiră Charlie Hebdo. Tot ca un omagiu adus victimelor din atentatele din nordul Franței, duminică va avea loc un marș, la care și-au anunțat deja participarea oameni politici francezi, dar și personalități din afara Hexagonului.

UPDATE ora 20.50: Președintele francez Francois Hollande a ținut un discurs în care a confirmat faptul că au murit patru ostatici și a salutat curajul forțelor de ordine.
„Din această încercare, ieșim cu toții mai puternici. Franța a făcut față. Trăiască Republica! Trăiască Franța!”.
UPDATE ora 20.00: ‘Este vorba de un jaf. Nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă la Paris’, a declarat  procurorul Christophe Barretreferindu-se la luarea de ostatici de la magazinul de bijuterii.
UPDATE 19.10: La doar câteva minute după ce presa a anunțat că teroriștii din tipografie și din magazinul alimentar au fost uciși, a avut loc din nou o luare de ostatici, de data aceasta într-un magazin din Montepellier.

UPDATE 18.58 În timpul intervenției în forță a trupelor speciale, cei doi teroriști au ieșit trăgând focuri de armă, înainte să fie uciși.

UPDATE 18.32 Ostaticul luat de frații Kouachi în tipografia din Dammartin a fost eliberat. Conform presei franceze este teafăr și nevătămat.

UPDATE 18.18 Trupele speciale au intervenit în tipografia din Dammartin și i-au ucis pe cei doi frați teroriști
UPDATE ora 18.06 Schimbul de focuri, care a început după ce mai mulţi agenţi din trupele speciale s-au îndreptat spre clădirea tipografiei, a luat sfârşit. Mai mulţi specialişti citaţi de Euronews spun că s-ar fi auzit şi zgomote de grenade.
UPDATE ORA 17.57 OPERAŢIUNEA DE ASALT A ÎNCEPUT ACUM LA TIPOGRAFIA DIN DAMMARTIN-EN-GOELE. Se aud focuri de armă iar din clădirea tipografiei iese mult fum.


UPDATE ORA 14:47 În tot acest timp, atacatorul care ieri a ucis o polițistă a fost protagonistul unui nou atac armat, de această dată într-o brutărie evreiască din nord-estul oraşului Paris. Suspectul ar fi luat 5 ostatici din brutărie.
UPDATE ORA 14.13 Poliţiştii francezi încearcă să stabilească un dialog cu teroriştii, anunţă surse din cadrul Ministerului de Interne.
UPDATE ORA 13.50 ISIS revendică atentatul de la Paris, prin vocea lui Abu Saad al-Ansari, într-o predică în orașul irakian Mosul, controlat acum de Statul Islamic. „Am început cu operațiunea din Franța, pe care o revendicăm. Mâine se va întâmpla în Marea Britanie, America și în alte țări”, a spus clericul.
UPDATE ORA 13.25 Forţele de ordine franceze au adus un tanc lângă tipografia în care sunt blocaţi cei doi fraţi terorişti.

UPDATE ORA 12:49 Le Figaro anunță că unul dintre angajații tipografiei nu a mai putut fi contactat telefonic de azi dimineață de familia sa și acesta ar putea fi ostaticul reținut de cei doi atacatori.
UPDATE ORA 12.29 Potrivit publicației Le Point, atacatorul de ieri, din sudul Franței, care a ucis un polițist și a rănit un altul, și cei doi teroriști care sunt baricadați în tipografie fac parte din filiera jihadistă Buttes-Chaumont și ar fi comunicat între ei zilele acestea, organizând împreună atacurile care au avut loc. (informația a fost, ulterior, confirmată de mai multe publicații franceze)
UPDATE ORA 12.10 Forţele de ordine au reuşit să-i contacteze telefonic pe cei doi suspecţi. Teroriştii ar fi spus că vor să moară martiri şi că ei nu ucid civili, potrivit Le Figaro.
UPDATE ORA 11.42 Se pare că teroriştii au un singur ostatic, potrivit celor mai recente informaţii oferite de presa franceză. Ar fi vorba chiar despre şoferul maşinii pe care cei doi au furat-o pentru a ajunge la această tipografie.
UPDATE ORA 11.25 Potrivit unor informaţii oficiale furnizate de Poliţia franceză, nu există nicio victimă în luarea de ostatici, în ciuda datelor iniţiale oferite de mai multe publicaţii din Hexagon care susţineau că două persoane ar fi  murit într-un schimb de focuri.

UPDATE ORA 11:25 Fraţii Cherif şi Said Kouachi s-ar fi baricadat într-o tipografie, unde deţin ostatice 10 persoane, afirmă France 2 într-o ediţie specială.
UPDATE ORA 11.20 Poliţiştii ar fi început operaţiunea de asalt al clădirii în care se află cei doi terorişti şi ostaticii lor, potrivit unui reporter al televiziunii RTL.
UPDATE ORA 11.18 Cursele AF7, New York – Paris, şi AF 1695, Budapesta – Paris, şi-au amânat aterizarea pe aeroportul Charles de Gaulle, din cauza focurilor de armă care s-au tras în această zonă.
UPDATE ORA 11:01 Cotidianul Le Parisien scrie că în urma schimbului de focuri de armă au fost doi morți și 20 de răniți. Cei doi care şi-au pierdut viaţa în această dimineaţă sunt poliţişti.
UPDATE ORA 10:31 Luare de ostatici, într-o tipografie din Dammartin-en-Goele, la câtiva km de aeroportul din Roissy


UPDATE ORA 10:17 În nordul Parisului au fost auzit focuri de armă, după ce oamenii legii au văzut in urma la Montagny Sainte-Felicite (Oise) doi indivizi cu semnalmentele celor doi. Potrivit RTL, citat de Le Figaro, a avut loc un schimb de focuri de arma pe Drumul National 2 la Dammartin-en-Goele, la cativa km de aeroportul din Roissy.

UPDATE 23.30: Căutarea teroriștilor continuă și în cursul acestei nopți, fiind utilizate cinci elicoptere pentru găsirea făptașilor atentatului de la Charlie Hebdo.
UPDATE 22.30: Operaţiunea pare să se apropie de final, susține corespondentul Le Figaro. Potrivit acestuia, cele circa 30 de vehicule ale forţelor de ordine care au venit la începutul serii par pe punctul de a părăsi localitatea.
UPDATE 21.30: Primele imagini video cu acțiunea forțelor armate franceze au apărut pe Internet.

UPDATE 21.10: Jurnaliștii aflați la fața locului sunt de părere că este foarte posibil ca suspecții să nu fie prinși în această seară deoarece pădurea în care se crede că au fugit se întinde kilometri întregi pe ambele laturi ale drumului N2 ce duce de la Paris la graniţa belgiană. Mai mult, spun aceștia, este o noapte fără lună și bezna a pus stăpânire pe pădure.
UPDATE 20.30. Nouă persoane sunt în prezent în arest, ca parte a anchetei privind atacul împotriva Charlie Hebdo, a confirmat Bernard Cazeneuve, ministrul francez de interne.
UPDATE 19.57 Peste 88.000 de politiști sunt mobilizați în căutarea suspecților. Cel mai probabil suspecții au luat-o la fugă pe jos dupa ce și-au abandonat mașina furată, un Clio, la marginea pădurii din Longpont.
UPDATE 19.40 Luminițele Turnului Eiffel vor fi stinse la ora locală 20.00 (21.00, ora României), în semn de omagiu pentru victimele atacului din sediul revistei Charlie Hebdo, în care au murit 12 oameni.
UPDATE 17:30 – Autorităţile franceze au instituit nivelul maxim de alertă în zona din nordul Franţei unde s-ar afla autorii atacului terorist comis miercuri la redacţia Charlie Hebdo.
UPDATE ORA 16:11 În fuga lor nebună, se pare că cei doi au încercat să jefuiască o benzinărie. „Cei doi bărbaţi poartă cagule şi par a avea arme Kalaşnikov şi lansatoare de rachete”, a confirmat o sursă.
UPDATE ORA 16:02 În mașina abadonată de cei doi bărbați au fost găsite drapele jihadiste şi cocteiluri Molotov
UPDATE ORA 16:00 Un important dispozitiv al forţelor de poliţie franceze a fost mobilizat în localitatea Crepy-en-Valois, situată la aproximativ 60 de kilometri nord de Paris, unde cei doi suspecţi în cazul atentatului de la Paris s-ar fi baricadat într-o casă.
UPDATE ORA 13:40 „Cei doi bărbaţi poartă cagule şi par a avea arme Kalaşnikov şi lansatoare de rachete”, a confirmat o sursă apropiată anchetei. Se pare că cei doi ar fi încercat să jefuiască o benzinărie.
Cherif şi Said Kouachi ar putea fi cei doi bărbați care au fost reperaţi în cursul dimineţii pe RN 2 la Villers-Cotterêts (Aisne). Din primele informații, suspecții circulau într-o maşină Renault Clio albă, cu plăcuţe de înmatriculare ascunse. Cei doi bărbaţi purtau cagule şi erau puternic înarmaţi. Aceștia se îndreaptă către Paris.

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate comis de trei bărbați mascați: doi atacatori și un șofer. 12 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte zece persoane au fost rănite.

Foto: EPA

Comentarii