„Atenție! Urs periculos. A fost semnalată prezența unui urs în comuna Bicaz-Chei, sat Bicaz-Chei (zona concasoare). Luați măsuri de protecție, evitați deplasările. Nu vă apropiați de animale. Nu vă expuneți la pericole”, a fost mesajul primit de cetățenii comunei cu circa 3.000 de locuitori.
Primarul Gheorghe Oniga a declarat că ursul s-a încurcat în gardul de sârmă, situat la limita cu fondul forestier.
„Nu ştiu dacă e intravilan sau extravilan, este un gard de sârmă al omului, care e limită cu fondul forestier. A venit ursul şi s-a încurcat în sârma aceea. A ţipat, a alertat lumea. E periculos, nu te poţi duce mai aproape de zece metri de animal, e nervos, e agitat. E un exemplar la cam 300 kilograme”, a spus Gheorghe Oniga.
Primar: „Nu au tranchilizante în zonă”
Oniga a precizat că se încearcă tranchilizarea animalului, dar încă nu s-a găsit o soluţie în acest sens.
„Să vedem ce decizie se va lua. E un moment dificil, că nu ştim ce să facem. Deocamdată, nu ai cum să-l tranchilizezi, că am sunat peste tot şi nu au tranchilizante în zonă. Am anunţat şi ITRSV Suceava. Cei care au tranchilizant la nivel de Piatra Neamţ nu se pretează pentru urs”, a explicat primarul din Bicaz-Chei pentru Agerpres.
La faţa locului se află echipaje de jandarmi, poliţie, pompieri, care asigură zona şi au fost anunţate toate instituţiile cu atribuţii în domeniu.
Pe 21 iulie, Executivul a aprobat Ordonanța de Urgență referitoare la „metodele de intervenție imediată pentru specia de urs brun”. În cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților, intervenția se face gradual, una dintre metode fiind tranchilizarea și relocarea sălbăticiunii.
Foto: Ziar Bicaz
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro