De Adrian Ilie,

Denumirea portofoliului a suscitat o polemică intensă după anunţarea noii Comisii Europene.

Mai multe grupuri politice din Parlamentul European – printre care socialist, ecologist şi Renew Europe – i-au solicitat viitoarei şefe a executivului comunitar să renunţe la titulatura care, în opinia lor, asocia migraţia şi ”protejarea modului de viaţă european”. Până acum, însă, von der Leyen rămăsese consecventă faţă de denumirea iniţială a portofoliului.

Lidera grupului socialist (S&D) din Parlamentul European, Iratxe Garcia, care în luna septembrie i-a trimis o scrisoare pe acest subiect Ursulei von der Leyen, a salutat într-un comunicat schimbările decise de aceasta.

O altă modificare adusă este aceea că viitorul comisar pentru ocuparea forţei de muncă va fi responsabil şi pentru drepturi sociale, iar comisarul european pentru mediu va integra, de asemenea, pescuitul.

Responsabilitatea portofoliului ”promovarea modului de viaţă european” îi va reveni grecului Margaritis Schinas, care a fost deja audiat de comisia de specialitate a Parlamentului European. În perioada mandatului Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, Schinas a fost purtător de cuvânt al acesteia.

Noua Comisie Europeană urmează să îşi înceapă mandatul la 1 decembrie, după ce componenţa şi programul ei vor fi supuse la vot în plenul Parlamentului European pe 27 noiembrie, la Strasbourg.

Foto: EPA

Citeşte şi:

Viitorul comisar pentru ”protejarea modului de viață european”: ”Cei care nu sunt eligibili pentru azil vor trebui să plece”

Adina Vălean va fi audiată în Parlamentul European pe 14 noiembrie. Când ar putea prelua mandatul de comisar al Transporturilor

Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut că încercarea Germaniei de a crea o societate multiculturală a „eșuat”

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator
GSP.RO

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator

Horoscop 7 aprilie 2020. Fecioarele văd viitorul în tonuri sumbre
HOROSCOP

Horoscop 7 aprilie 2020. Fecioarele văd viitorul în tonuri sumbre