MENIU CAUTĂ

Nicuşor Dan: USR susţine iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum

Distribuie

Liderul Uniunii Salvaţi România, Nicușor Dan, a declarat, luni, că USR susţine iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum cu privire la Legea grațierii și la modificarea Codului Penal.

„USR susţine iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe problema amnistiei şi graţierii. Am spus încă din campania electorală că suntem împotriva oricărui demers prin care politicienii corupţi şi clienţii lor să poată scăpa de Justiţie. Ordonanţele pregătite de guvernul PSD-ALDE urmăresc exact acest lucru, să-i scape de Justiţie pe Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu, Dan Voiculescu, Gabriel Oprea, Titus Corlăţean şi mulţi alţii. USR este împotriva amnistiei şi graţierii. Ne vedem în campanie. De data asta, nimeni nu trebuie să mai stea acasă. Când puterea tocmai aleasă îşi încalcă flagrant programul cu care a câştigat alegerile, referendumul este singura cale democratică prin care cetăţenii pot să o cenzureze”, a declarat Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

La rândul său, deputatul Cristian Ghinea a declarat că varianta unei consultări populare este preferabilă adoptării unor ordonanţe de urgenţă pe tema schimbării Codurilor penale şi a graţierii.

„În mod evident, scenariul era ideal să avem timp să discutăm în Parlament, să discutăm cu societatea civilă, aşa cum domnul Florin Iordache (ministrul Justiţiei, n.r.) a promis la audierile din Parlament. Dar apoi au propus proiect de ordonanţă de urgenţă, aşa, pe şest. Reacţia preşedintelui este firească faţă de această situaţie. (…) Singurul partid care a propus în campanie amnistia şi graţierea a fost PRU, care a luat 2%”, a precizat deputatul USR pentru Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că va începe demersurile privind organizarea unui referendum pe tema modificării legislaţiei în materie penală.

„Această temă, în mod nefericit, a devenit o temă naţională. Este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale şi a graţierii şi dacă aşa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor spune dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD şi atunci, dacă guvernanţii au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă”, a declarat Iohannis la un eveniment organizat la Muzeul Palatului Cotroceni.

Citește mai multe despre Nicușor Dan, Codul Penal, legea gratierii, președinte și usr pe Libertatea.

Comentarii