VIDEO / Vacanțele de Paște și 1 Mai se apropie. Românii preferă litoralul și mănăstirile din Moldova

20 martie 2017 23:30

Sezonul turistic de primăvară-vară debutează cu minivacanțele de Paște și 1 Mai. Stațiunile de la mare, cele de la munte și mănăstirile din Moldova sunt cele mai căutate. Crește însă și numărul de români care aleg să petreacă sărbătorile pascale în afară țării.

Litoralul e pregătit nu numai pentru vacanța de Paște, ci chiar și pentru cea de 1 Mai. Sezonul estival începe mai devreme anul acesta, pentru că vremea e într-un proces de încălzire accelerat. Se așteaptă turiști în Mamaia, Neptun și Eforie, în special, acestea sunt cele mai populare stațiuni.

Turiștii cu buzunare pline aleg, desigur, Mamaia. Acolo există hoteluri cu centre spa și aqua gym, iar în ciuda prețurilor piperate, gradul de ocupare pentru Paște este deja de 70%. La hotelurile din Eforie, prețurile sunt la jumătate față de cele din Mamaia.

România face concurență ofertelor din străinătate cu pachete turistice în zone unde e păstrată tradiția. În apropierea Paștelui, cele mai căutate sunt pensiunile din zona mănăstirilor din Moldova. Acolo, proprietarii de pensiuni își așteaptă oaspeții cu mâncăruri preparate ca pe vremea bunicii, cu legume din grădină, ouă din cuibar și carne proaspătă de miel, luată de la crescătorii din zonă.

Prețuri pentru toate buzunarele

Însă tot mai mulți români pleacă din țară de sărbători, din varii motive. Unul ar fi că un city-break în mari capitale europene costă, de multe ori, mai puțin decât un sejur în țară.

În topul celor mai accesibile destinații pentru o minivacanță peste hotare sunt Roma, Paris, Lisabona și Praga. Există oferte și pentru sejururi prelungite în Budapesta, care nu depășesc 300 de euro de persoană pentru transport cu autocarul și 5 nopți de cazare cu mic dejun inclus.

“Țările ortodoxe, ca Bulgaria și Grecia, știu cum să întâmpine turiștii români în prejma sărbătorilor pascale, au tradiții asemănătoare, cozonac, ouă roșii, carne de miel, slujba din noaptea de Înviere. Și în Israel merg mulți români de Paște”, susține consultantul în turism Ciprian Enea.

Există și oferte pentru bugete mai mari: hoteluri de 4 stele Iordania sau Israel. Acolo, unele pachete includ o excursie sau un jeep safari în deșert. Prețurile urcă spre 1.000 de euro pentru 7 nopți de cazare cu demipensiune și transport cu avionul.

Cât ține vacanța de Paște pentru elevi

Probabil nu doar elevii, dar și părinții se întreabă cât ține vacanța de Paște 2017, câte zile libere au elevii în vacanța de primăvară, dar și câte zile libere au părinți.

De pe site-ul Ministerului Educației, unde este postată structura anului școlar 2016-2017, aflăm cât ține vacanța de Paște 2017. Astfel, în perioada 19 aprilie- 30 aprilie 2017 va fi vacanța elevilor, care va dura două săptămâni.

Dar cum Paștele ortodox 2017 va fi pe 16 aprilie, elevii vor avea liber două săptămâni, de pe 14 aprilie până pe 30 aprilie.

Nu doar elevii se vor bucura de vacanță, și părinții acestora au parte de o zi liberă legală de Paște. Așadar, pe lângă prima zi de Paște, care este duminică 16 aprilie, zi liberă națională este și 17 aprilie, a doua zi de Paște.

Paștele catolic și cel ortodox cad în aceeași zi, la 16 aprilie. În 2018, catolicii vor sărbători Învierea Domnului la 1 aprilie, iar ortodocșii la 8 aprilie.

Cum va fi vremea de Paște

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza meteo pentru Paște 2017, realizată pe baza estimărilor sezoniere ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF).

Astfel, de Paște 2017 temperatura aerului va avea valori în apropierea mediei climatologice în cea mai mare parte a ţării, local mai scăzute în nord, nord-est şi centru. Mercurul din termometre va urca în acestă lună până la 18 grade, iar minimele se vor situa între 10 şi 15 grade. Cantităţile totale de precipitaţii vor putea fi excedentare, cu precădere în regiunile nordice şi centrale.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro