Primele date analizate de un studiu derulat în Italia sugerează că vaccinul Pfizer/BioNTech este mai puțin eficient în cazul persoanelor obeze.
Cadrele medicale care suferă de obezitate și au fost vaccinate au dezvoltat jumătate din cantitatea de anticorpi generați de persoanele sănătoase, au observat cercetătorii.
Deși este prea devreme pentru a înțelege cu exactitate cum afectează acest lucru eficiența vaccinului, concluzia ar putea sugera că oamenii care suferă de obezitate ar putea avea nevoie de încă un rapel pentru a se asigura că sunt protejați de COVID, scrie The Guardian.
Cercetările anterioare au sugerat că obezitatea crește riscul de deces în urma infectării cu coronavirus cu aproape 50%, iar pe cel al internării cu 113%.
Riscul poate crește, deoarece oamenii care suferă de obezitate au deseori și alte afecțiuni conexe, precum boli cardiovasculare sau diabet. Dar grăsimea în exces poate cauza și schimbări de metabolism, care afectează capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile.
Cercetări separate arătaseră în trecut că vaccinul antigripal obișnuit este doar pe jumătate eficient în cazul persoanelor care suferă de obezitate, în comparație cu cele sănătoase.
Noul studiu, care nu a trecut deocamdată prin procesul de evaluare științifică (peer review), oferă primele indicații privind o problemă similară a vaccinului COVID.
Cercetarea, realizată de doctorul Aldo Venuti și de colegii săi de la Istituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma, a analizat răspunsul imunitar generat de organism după administrarea a două doze de vaccin Pfizer/BioNTech pentru 248 de cadre medicale.
La șapte zile după ce au primit a doua doză, 99,5% din cadrele medicale dezvoltaseră un răspuns imunitar, cantitatea de anticorpi fiind mai mare în cazul celor care suferiseră deja de COVID. Persoanele care sufereau de obezitate au avut însă un răspuns imunitare mai slab.
„Deoarece obezitatea este un factor major de morbiditate și mortalitate pentru pacienții cu COVID, este obligatoriu să planificăm un program de vaccinare pentru această categorie”, au observat cercetătorii italieni.
„Deși vom avea nevoie de mai multe studii, aceste date ar putea avea implicații serioase pentru dezvoltarea strategiei de vaccinare împotriva COVID, în special în cazul persoanelor care suferă de obezitate. Dacă datele noastre vor fi confirmate de alte studii mai mari, administrarea unei doze suplimentare pentru persoanele care suferă de obezitate ar putea fi o soluție ce trebuie luată în calcul”, au adăugat experții.