„Dozele de vaccin vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Autoritățile au precizat că aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unităţi sanitare judeţene sau de boli infecţioase, la solicitarea acestora, atunci când situaţia o impune.
Vaccinul se administrează contacţilor direcţi ai persoanelor confirmate cu variola maimuţei.
„Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 și 14 zile”, a mai tansmis Ministerul Sănătății.
De asemenea, pentru finalizarea imunizării de bază, este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile.
Dacă prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 și 14 zile, există riscul va vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor e mult redusă, au mai anunțat autoritățile.
La sfârșitul lunii iulie, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat vaccinul Imvanex contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva răspândirii variolei maimuţei.
Vaccinul Imvanex este produs de compania daneză Bavarian Nordic. Vaccinul este autorizat în UE din 2013 pentru prevenirea variolei, iar autoritățile sanitare l-au aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei având în vedere similitudinea dintre cele două virusuri.
Variola maimuței a fost confirmată în aproximativ 90 de țări în care boala nu este endemică, iar la nivel global, numărul cazurilor confirmate a depășit 60.000. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 37 de pacienți.
Variola maimuţei debutează cu febră puternică şi se manifestă prin erupţii cutanate, urmate de formarea unor cruste. De cele mai multe ori este benignă şi se vindecă spontan după două sau trei săptămâni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 15.09.2022, 19:04
Iată ce înseamnă în realitate, PE ROMÂNEȘTE, adjectivul "eligibil" : DEX : "ELIGÍBIL, -Ă, eligibili, -e, adj. Care întrunește condițiile spre a fi ales într-o funcție sau într-un organ reprezentativ. – Din fr. éligible, lat. eligibilis. Sursă: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a (DEX '98 ) ELIGÍBIL, -Ă adj. care îndeplinește condițiile spre a putea fi ales într-o funcție sau într-un organ reprezentativ. (< fr. éligible, lat. eligibilis) Sursă : Marele dicționar de neologisme ( MDN ) ELIGÍBIL, -Ă adj. Care îndeplinește condițiile pentru a putea fi ales. [Cf. fr. éligible < lat. eligere – a alege]. Sursă: Dicționar de neologisme ( DN )