Valentin Popa s-a referit la reacțiile apărute în spațiul public, în ultimele zile, după colajul de afirmații extrase din discursurile sale, din ultimii trei ani.
”Nu mă pot exprima foarte exact față de acest colaj. Ce pot să vă spun, recunsc că în acești ultimi șase ani când am fost rector, am făcut, cu signuranță, și dezacorduri, am avut probabil și bâlbe, și cuvinte stâlcite, și greșeli gramaticale, datorate emoțiilor, și se vede acest lucru când vorbesc în public. Nu neg că am făcut în trecut astfel de greșeli, nu sunt onorante pentru un recto, cu atât mai puțin pentru un ministru al Educației Naționale”, a spus Popa, precizând că toate personalitățile publice, în ultimi ani, au făcut astfel de dezacorduri în discursurile publice.
”Am văzut chiar și unele intervenții care mă criticau și care aveau dezacorduri”, a spus el.
Valentin Popa a precizat, însă, că își asumă aceste greșeli, deși a dat de înțeles că vorbele sale pot fi trucate.
”Ca ministru al educației trebuie să am un limbaj perfect, mă voi strădui să îl am. Sunt inginer electronist. În ziua de astrăzi, lucrăm cu sunet digital, iar modificarea de către un specialist a unui sunet astăzi este un mizilic. Este ușor să mai introduci cuvinte sau să le ștergi. Nu vreau să spun că acel colaj a fost falsificat, nu am motiv sau dovadă să spun asta, mai ales că am recunoscut că s-a întâmplat să face dezacorduri și greșeli de exprimare”, a mai spus Popa.
El a explicat și de ce a folosit cuvântul ”pamblică” în discursul său.
”Am remarcat că am fost batjocorit, pentru că am folosit cuvântul pamblică. Mai mult de 50% din comunitățile din Moldova folosesc cuvântul pamblică, este un regionalism. Toată viața mea am trăit în Suceava, întotdeauna am vorbit așa și sunt mândru că sunt bucovinean și voi folosi în continuare regionalismele pe care le-am folosit toată viața, chiar dacă aici, în București, am fost primit cu zâmbete”, a precizat Popa.
Popa, despre plagiate: Nu prevede nicăieri legea că trebuie să punem ghilimele la un text pe care îl preluăm
Ministrul a vorbit și despre plagiate. ”Vorbim mult prea mult de 0,1% din tezele de doctorat care s-au constatat a fi plagiate, mai ales în condiţiile în care trebuie să vă spun că nici legea după care ar trebui să îi condamnăm nu este chiar perfectă”, a afirmat Valentin Popa, luni, după audierea sa în comisiile parlamentare de specialitate.
Potrivit ministrului propus la Educaţie, legislaţia actuală nu prevede unde trebuie puse ghilimele la un text preluat.
„Nu prevede nicăieri legea respectivă că trebuie să punem ghilimele la un text pe care îl preluăm sau că trebuie să punem citarea imediat după el sau după figuri, deşi astăzi cei mai mulţi dintre cercetătorii noştri aşa o fac, dar legea nu o prevede. Nici eu nu am învăţat în facultate să fac citarea în acest mod. Mult timp am făcut şi eu acest lucru, cu citarea la final. Era important să citezi, dar nu să o faci chiar imediat lângă text şi de aici apar foarte multe probleme de interpretare. Poate că ar trebui să prevadă în viitor nişte norme clare de aplicare a redactării. Fiecare editură şi universitate are aceste norme în momentul de faţă. Nu trebuie să legiferăm la nivel naţional. Ar trebui ca fiecare jurnal, editură să îşi respecte regulile proprii”, a spus Valentin Popa.
Citește și: Guvernul Dăncilă, în fața Parlamentului pentru votul de învestitură; Aleșii, chemați din vacanța parlamentară pentru a pune noul Executiv