O bistriteanca reuseste sa gaseasca, poate, cele mai scumpe ciuperci de la ora actuala din Romania, strabatand poalele Muntilor Calimani in lung si-n lat. Ciupercile, numite pastraviori, sunt vandute italienilor ca delicatese, contra unor sume exorbitante.
Pasiunea italienilor pentru paste si pentru pizza este de notorietate. Gurmanzi de clasa, acestia sunt in stare sa scoata bani grei doar pentru a-si mai potoli pornirile papilelor gustative. Unul din alimentele regasite frecvent in mancarurile macaronarilor sunt ciupercile. Iar cel mai bine il stie acest lucru Finica Hadnagy, o montaniarda din Bistrita, care de ani buni strabate muntii in cautarea ciupercilor. Proaspete, sigure si fara viermi, alimente ce pot fi consumate fara tratament termic. Pentru ca riscul de expunere la poluare e foarte scazut, strainii sunt si mai motivati sa bage mana in buzunar.
Finica stie o groaza de denumiri, dar mai ales modul de preparare a acestora, pentru a obtine cele mai rafinate gusturi. Culege ciuperci inca de cand era mica, iar in ultimii ani a umblat pe vaile muntilor mai ales pentru a-si fortifica sanatatea.
Pasionata de bucataria traditionala, aceasta obisnuieste sa intre in vorba cu toate tarancile ce-i ies in cale. Face schimb de retete, dar mai ales de cunostinte, tarancile, spune ea, stiind o multime de lucruri despre alimentele naturale. Asa a ajuns sa descopere la poalele Calimanilor niste ciuperci „trasnet”, numite pastraviori. Cu o aroma aparte, usor inspre dulce, acestea pot fi mancate si crude, nefiind gretoase.
„Cel mai bine se dezvolta in locul acesta, „La Tiganca”, si mai sus, inspre Piatra lui Orban, dar si in jurul Lacului Colibita. Nu mi-e frica sa spun pe unde cresc, pentru ca oamenii le cauta in fiecare zi, dar se intorc cu pungile goale. Secretul e sa intuiesti unde s-ar putea dezvolta fara sa fie deranjate”, ne-a spus pasionata culegatoare.
„Am o nepoata ce traieste in Italia si mi-a spus ca acolo sunt caini si porci dresati pentru a gasi acest fel de ciuperci. Nu se gasesc pe garduri. Ele cresc si se dezvolta sub pamant, la fel ca si niste morcovi. In majoritatea cazurilor ajung sa se dezvolte sub pamant de marimea unor bocanci, iar la suprafata se vede ceva maroniu, de marimea unei nuci, pe care daca ai ochi buni, o observi. Cresc unde sunt crengile de brad mai dese, iar ca sa ajungi la ele, trebuie sa intri intre spini, sa ridici crengi, sa nu-ti fie frica de serpi, pentru ca te intalnesti cu taratoare in mod curent. Doar daca ajungi sa le calci, atunci sa te fereasca Dumnezeu. Eu inca nu am fost muscata si nici nu-mi doresc. Cand ai noroc sa gasesti cate o colonie de ciuperci virgina, cum am gasit eu, vezi ciuperci in toate stadiile. Incepand de la marimea unui deget si pana la ciuperci de peste un kilogram, care au putut sa se dezvolte nestingherite si la suprafata. Odata, sub un brad am gasit patru kilograme de ciuperci intr-un loc”, ne-a spus Finica. La treaba, adica pe dealuri, culegatoarea se transforma parca intr-o masinarie. In multe cazuri, diferentele intre o ciuperca comestibila si una otravitoare este data de o singura linie pe piciorusul ciupercii sau de o nuanta. Fiecare ciuperca ce-i ajunge in mana este mirosita, verificata daca este atacata de viermi si daca i se pare ceva suspect, gustata. Nu se teme sa fie otravita, pentru ca nu le inghite, dar spune ca, nerecomandat amatorilor, „le simte pe limba daca sunt bune sau nu”.
Legatura cu italienii i-a fost facuta de nepoata, care a venit in Romania cu mai multi colegi de serviciu. Acestia au recunoscut ciupercile dupa gust si apoi dupa aspect, fiind identice cu ce au mancat ei in Italia, intr-un restaurant scump, ne-a mai spus bistriteanca. Imediat au demarat o mica afacere, Finica avand misiunea sa culeaga ciupercile, iar un italian stabilit la Cluj preia produsele in functie de recolta acesteia. De multe ori apeleaza si la tarani, de la care le cumpara, insa foarte rar, deoarece „nu sunt eficienti”.
Ciupercile sunt spalate sub jet de apa rece si pastrate la rece. In alte cazuri, in functie de comanda, le transforma in semipreparate. Pentru acest lucru, pastraviorii trebuie curatati, introdusi intr-o apa clocotita, strecurati, iar dupa ce s-au racit, sunt spalati din nou. Sunt impachetati si pusi la congelator. „Italianul merge aproape in fiecare luna in Italia si ma anunta din timp data plecari, sa stiu sa am cat mai multe ciuperci proaspete. Sunt corecti. Pun 100 $, jos, pentru fiecare kilogram. Avantajul acestor ciuperci e ca nu scad nici un gram, oricat le-ai prepara. Este normal sa-mi convina sa umblu pe dealuri”, ne-a mai spus bistriteanca.