Unul din cei mai apreciati exterminatori de sobolani din Bucuresti nu este nicidecum vreun monstru mare, negru si cu nari hornaitoare, ci o femeie. Mai are putin pana la pensionare si poate povesti despre viata sobolanilor, "recolte" de sobolani omorati si despre aventuri cu rozatoare, zile intregi. Asta pentru ca e unul din cei mai experimentati "operatori DDD" (operatori deratizare, dezinsectie, dezinfectie), sau mai cunoscuti drept "exterminatori", ai firmei 3D Bucuresti, cea mai mare firma de profil din tara.
Marioara Badea spune ca isi face meseria cu o placere nebuna, iar cea mai mare satisfactie dupa o actiune a echipei cu care merge pe teren e sa vada sobolanii stand cu burta in sus. "Mai intai am lucrat intr-o marochinarie, mai demult... Dar am renuntat si m-am apucat de vanat sobolani. E foarte periculos, pentru ca lucram cu substante chimice care ne-ar putea pune sanatatea in pericol si trebuie sa ai un caracter puternic. De multe ori, oamenii ne privesc ca pe niste gunoieri, dar n-au habar ca nu oricine poate face asta. Trebuie trecute teste si urmat un curs special. In strainatate, meseria asta este asimilata cu rolul unui asistent medical, pentru ca previne raspandirea bolilor, prin reducerea numarului de sobolani. Si oricum, e mai usor sa previi, decat sa vindeci", ne-a spus aceasta.
Ea spune ca reteta perfecta pentru eliminat sobolanii exista, insa nu poate fi aplicata momentan in Bucuresti. Mai intai ar trebui sa fie eliminate gunoaiele, tevile din retelele de termoficare ar trebui izolate perfect, iar apoi facuta o deratizare la sange. "Sunt buncare in oras unde vezi oamenii ca arunca gunoaiele direct de pe geam. Primaria a curatat mizeria intr-o zi, apoi noi am dat cu substante impotriva sobolanilor, iar dupa doua saptamani cand ne-am intors ca sa reluam tratamentul, gunoiul era pana sub tocul ferestrelor. Canalizare nu era, ce mai, nici o sansa de reusita impotriva sobolanilor. In felul asta, Bucurestiul nu va scapa niciodata de sobolani", ne-a mai spus Marioara.
Pentru ca le cresc incisivii non-stop, sobolanii rod tot ce prind ca sa-si toceasca dintii. "Isi fac cuiburi peste tot, inclusiv in tablourile electrice. Se apuca sa roada cabluri, lemn, materiale textile, chiar la putin timp dupa nastere. In fiecare luna, femelele nasc in medie opt pui, dar am vazut si cu 12. Noi luptam impotriva sobolanilor cu substante chimice care provoaca hemoragii interne. Trebuie sa facem asta pentru ca sunt foarte smecheri. Indiferent ce sursa de mancare ar gasi, din ea va manca un singur sobolan, restul asteptand cam sase ore sa vada daca sobolanul de sacrificiu se simte bine. Substantele astea ii omoara abia dupa 24 de ore si dau simptomele unei morti naturale, astfel ca ei mananca linistiti, iar dupa prima aplicare a substantelor mor cam 70-80 la suta din ei. La suprafata, ce ajungem noi sa culegem dupa aceea, vedem doar 10 la suta. Restul mor prin galerii. Daca noi gasim patru, inseamna ca au murit cel putin 40", ne-a mai spus exterminatoarea.
S-a intamplat ca un administrator de bloc din Pajura sa-i sune la firma si sa le spuna ca a adunat patru tomberoane cu sobolani dupa o singura actiune de deratizare! Langa un bloc de langa statia de metrou Dristor, saptamana trecuta, aceasta a umplut cu sobolani doua pungi de langa ghena de gunoi a unui bloc cu garsoniere. "Se intampla sa adunam in unele zile si 30 o data, pe numarate. Asta inseamna de zece ori mai multi morti", ne-a spus cu seninatate bucuresteanca.
Dar prafurile otravitoare nu se pun oriunde. Mai intai se ia urma sobolanilor si se pun la intrarile in gaurile ce si le fac sub pamant, sau pe tevile pe care acestia umbla. Sobolanii iau praful pe labute, iar cand se spala (o fac la fel ca nutriile, tot timpul cand nu dorm sau mananca) ingurgiteaza otrava. "Am patit multe aventuri cu sobolani, care nu voiau sa moara, dar daca se urmeaza procedura, nu mai ramane nici urma de-a lor pe langa blocuri. Culmea ironiei, intr-o dimineata am vrut sa dau un telefon de acasa, dar cand am ridicat receptorul, telefonul era mort. Cand au venit cei de la Romtelecom, au descoperit la subsol ca sobolanii sectionasera firele. Asta n-ar fi nici o problema, in schimb luam purici de la sobolanii morti, cu sutele. Cand ajungem la firma trebuie sa ne dam obligatoriu cu substante. Dar asta e meseria, frumoasa, cu avantajele si dezavantajele ei. Important e ca sobolanii sa moara", ne-a spus Marioara razand.
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.