UPDATE ora 18:57: Potrivit ISU BIF până la ora 18:00 au intervenit în 125 de situații (118 în București și 7 în Ilfov). Potrivit bilanțului au fost 89 de copaci căzuți, 45 de mașini avariate, 8 stâlpi, 4 table desprinse și alte 2 elemente de construcție au fost îndepărtați.
UPDATE ora 16:20: Un copac a căzut, duminică, pe o casă din judeţul Tulcea, iar alte crengi au fost rupte de vânt şi au căzut pe carosabil, dar şi pe două maşini parcate, fiind îndepărtate de pompieri, potrivit DobrogeaTV.
Probleme au fost și la Craiova, unde mai multe mașini au fost distruse de copacii smulși de vânt.
„Am intervenit în cursul dimineții pentru degajarea unui copac în mun. Craiova, str. Petre Ispirescu – pe alee pietonală, cu o autospecială de descarcerare pentru degajarea zonei. Fără victime, fără pagube materiale”, au transmis reprezentanții ISU Dolj.
Pompierii au avut zeci de intervenenții și în București și Ilfov.
„Intervenim pentru gestionarea situatiilor de urgentă aparute ca urmare a intensificării vântului. Sunt peste 70 de cazuri în care am intervenit pentru îndepărtarea copacilor căzuți și a elementelor de construcții desprinse de vânt. Nu sunt persoane rănite”, a declarat, pentru Libertatea, Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București- Ilvov.
Conform raportului ISU BIF, până la ora 12.00, au fost 73 interventii (67 în București, 6 în Ilfov), 59 copaci căzuti și 32 de mașini avariate.
Și în județul Constanța, pompierii sunt solicitați să intervină pentru degajarea mai multor copaci doborâți de vântul puternic, potrivit publicației locale Replica.
Pe o strădă din oraș, un copac a căzut peste trei autoturisme. O mașină a fost avariată și în parcarea hotelului Banat din Olimp, după ce un copac s-a rupt și s-a prăbușit.
La Eforie Nord, un arbore rupt a căzut peste firele de electricitate. De asemenea, circulația pe DJ 391, între localitățile Cobadin și Ciobănița, a fost blocată pentru degajarea de pe carosabil a unui copac doborât de vânt.
Cum situația este în dinamică, ISU transmite cetăţenilor următoarele măsuri preventive:
- pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
- sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
- închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii.
- evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
Tot din cauza rafalelor de vânt, toate manevrele în porturile de la malul Mării Negre au fost anulate, a informat Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Administraţia Naţională de Meteorologie a informat că toată România va fi azi sub Cod Galben de vânt puternic.
ANM a emis și o avertizare de Cod Portocaliu de vânt puternic pentru zonele montane din opt județe.
Direcția de Drumuri Craiova a avertizat șoferii să nu circule pe Transalpina dacă nu sunt echipați pentru condiții de iarnă întrucât în zona montană, între Rânca și Novaci, a nins.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro