Farmecul culturilor
„Am fost impresionată de cultura mai multor ţări, fiindcă fiecare ţară are ceva deosebit. Cel mai tare m-a impresionat Bangladesh-ul. Nu e o ţară turistică, dar e o ţară musulmană şi, totuşi, foarte influenţată de India. Nu asta m-a şocat, ci felul în care trăiesc şi cum gândesc”, afirmă Nicoleta.
Perioada de testare Pentru majoritatea din noi să călătoreşti înseamnă relaxare, în cazul Nicoletei lucrurile au stat altfel. „În Nepal a fost perioada de testare pentru mine dacă rămân sau nu în acest proiect. Am înţeles că în timp ce lumea se odihneşte în ţări străine, eu va trebui să lucrez. Iar procesul de filmare în drum nu e atât de uşor. A fost multă lume care a încercat, le-a plăcut ideea, dar au cedat. Cred că totul depinde de dorinţă, dacă îţi doreşti să reuşeşti, atunci reuşeşti”, este convinsă Nicoleta. „Când am luat decizia să mă implic în acest proiect, prietenii mi-au zis: „tu nu ai sănătate ca să călătoreşti”. Într-adevăr, înainte de a pleca din ţară am stat mai mult prin spitale. Am avut mari probleme cu stomacul, dar am înţeles că sănătatea proastă are de fapt două cauze: tot ce facem noi e că ne distrugem sănătatea din cauza activităţii fizice, dar şi a alimentaţiei, pe lângă asta abuzăm de pastile. Atunci când eşti stresat şi organismul tău se luptă fără pastile şi fără ajutorul medicilor, atunci îţi recuperezi sănătatea. Aşa a fost în cazul meu”.
„Nepal e o ţară muntoasă, la soare e foarte cald, iar un pas în stânga la umbră e foarte frig. Se stresează organismul extraordinar, iar lumea care trăieşte în munţi este adaptată la aşa temperaturi, pentru noi însă este vara şi iarna în acelaşi timp”.
Bucătăria Asiatică
„Sunt pasionată de bucătăria indiană. Prima experienţă în Asia a fost teribilă. În primele trei luni încercam să caut mâncare care nu era condimentată. Lor le place să amestece fructele cu legumele şi nu înţelegi ce e desert sau supă. Noi în Moldova nu avem atâtea condimente, folosim, cel mai des, sarea şi piperul. Asia este o bogăţie de condimente şi toate în aceeaşi mâncare”. „Unele perioade pot fi mai uşoare dacă te pregăteşti din timp. Mâncarea în Asia este extraordinar de interesantă, dar trebuie să fii gata pentru ea. Înainte de a pleca trebuie să încerci să mănânci mai condimentat, pipărat şi în fiecare zi să măreşti cantitatea de condimente. Doar atunci organismul e pregătit. Eu am avut probleme cu stomacul şi medicii în Moldova îmi interziceau să consum mâncarea condimentată, dar când am început să consum pipărat şi mâncarea din Asia, problemele au dispărut, chiar şi în cazul pancreatitei. Cred că noi pe alocuri exagerăm în privinţa sănătăţii şi a tratamentelor, tocmai de asta şi ne îmbolnăvim”.
„Ei nu consumă carne, şi dacă e, atunci puţin, însă nucile sunt foarte folosite. Totul e cu un sos mai gros şi folosesc vreo trei feluri de nuci”, povesteşte cu mult entuziasm Nicoleta.
Stilul vestimentar
Călătoriile au influenţat nu doar modul de a vedea lumea, viaţa, ci chiar şi stilul vestimentar al Nicoletei. „Am încercat să dau viaţă hainelor. Fiind pictoriţă îmi plac culorile şi nu am frică de ele. Femeile din Asia sunt foarte colorate, iar acestea au un efect uimitor asupra dispoziţiei. Vestimentaţia de culoare gri deja nu mă mai inspiră. Atunci când m-am îmbolnăvit şi eu de culorile aprinse şi am revenit acasă ele au devenit o tendinţă şi în Moldova. Totuşi, cred că n-aş putea purta hainele lor. În Asia poţi procura nişte bijuterii fantastic de colorate create manual de femeile din Africa”.
Frica moldovenilor de a călători mai departe de Europa
„Lumea noastră are o frică de a călători mai departe de România şi Ucraina. Am mers odată cu prietenii care îmi ziceau că în Ucraina e mai ieftin, iar când am ajuns acolo şi-am văzut preţurile, mi-a zis că eu nu pot să călătoresc aşa, nu se merită investiţia, pentru că investeşti în mizerie. Oamenii noştri nu sunt informaţi că pot călători la preţuri avantajoase şi în alte ţări. Noi toţi ne alegem mai mult destinaţiile din Europa. Da, Parisul e frumos, dar şi scump, însă sunt şi alte destinaţii unde sunt lucruri de văzut”. „Ne-am obişnuit să ne adresăm la agenţii turistice şi să plătim de zece ori mai scump. Cei mai tineri, care vor să economisească bani, accesează internetul şi caută informaţii. Este adevărat că pierzi timp, dar sunt o mulţime de bloguri care îţi povestesc despre fiecare ţară, preţuri, unde să dormi, unde să mănânci. Vreau să încurajez lumea să călătorească pentru că atunci îţi creezi o perspectivă de viaţă şi începi să vezi altfel lucrurile, să vezi asemănările şi deosebirile. Noi toţi oamenii suntem la fel, doar că vorbim în limbi diferite şi avem culturi diferite. Lumea nu e diferită de noi, pur şi simplu se îmbracă altfel. Dacă ştii engleza, atunci nu mai există nici o barieră de comunicare”.
„Dacă cineva îşi doreşte să ajungă în India, atunci preţurile variază. Poţi lua avionul din Odesa sau Kiev, însă pentru mine cel mai comod e cel din Istanbul, preţul la care ajunge tur – retur la 800 de euro. Din Moscova însă dacă rezervi biletele din timp, poţi călători cu doar 400 de dolari”, încearcă Nicoleta să argumenteze avantajele unor astfel de călătorii mai îndepărtate şi neobişnuite.
Filme turistice despre Moldova
Nicoleta lucrează alături de nişte profesionişti, iar cu ajutorul filmelor promovează turismul asiatic. Astfel, am întrebat-o dacă există şansa de a realiza un film turistic despre Moldova. „Mi-aş dori, dar pentru asta trebui de găsit finanţatori. Filmele de acest gen sunt interesante nu doar pentru că sunt arătate locurile turistice, sunt interesante datorită oamenilor care au o anumită cultură, viaţă şi activitate, pe care le arăţi în film. În Moldova ar fi interesant de filmat viaţa rurală. Acum începe să fie în vogă turismul rural, călătorii caută case simple, familii obişnuite şi vor să vadă cum ei trăiesc în natură. Un lucru la fel de interesant este producerea vinului în condiţii de casă, aşa cum se practică în satele noastre”. „Îmi doresc să vizitez Europa, pentru că e puţin mai confortabil decât destinaţiile mele de până acum. Un alt vis e să ajung pe continentul America de Sud şi să călătoresc cu maşina tot continentul pe o durată de şase luni.
Ce ţine de Moldova pot să zic că avem lume talentată, dar care nu are posibilitate de a face studii. Dar pe lângă studii este foarte importantă practica. Trebuie să ai idei şi să înveţi continuu. Suntem speriaţi de faptul că nu vom găsi bani, dar ideile bune mereu îşi găsesc finanţatori. Cu timpul, după suficientă experienţă, mi-aş dori să realizez ceva aici în Moldova. Dacă nu proiecte, atunci să instruiesc lumea să aibă un alt mod de gândire, pentru că nu avem probleme, avem, de fapt, probleme pe care noi singuri ni le creăm”, încheie Nicoleta.
Fotografii: pentruea.md