Absolventa a Facultatii de Arte Muzicale din San Miguel, Argentina, Analia Selis are un trecut muzical impresionant, atat ca performante obtinute – diploma in educatia muzicala si diploma pentru perfomante vocale -, cat si ca reusite artistice. Dar, pe langa activitatea muzicala, cantareata de 27 de ani este pasionata si de bucatarie, in special de mancarurile traditionale argentiniene, pe care a invatat sa le gateasca de la mama ei. (Mirela Dinica)
PERAS AL VINO (PERE IN SOS DE VIN)
Ingrediente: 1 litru si jumatate de vin rosu, 1 kg pere, 1 kg de zahar, 30 g scortisoara, condiment floare.
Mod de preparare: vinul, zaharul, condimentele si scortisoara se pun la fiert. Dupa ce da in clocot se adauga perele curatate de coaja si se mai fierbe 15 minute. Dupa ce s-a racit totul, se asaza pe farfurie si se serveste cu inghetata.
EMPANADAS
Ingrediente pentru umplutura: 1/2 kg carne de vita, tocata, o ceapa, un ardei rosu, un ardei verde, 4 oua, 2 cartofi mari, boia iute, boia dulce, comino, sare, piper. Pentru aluat: 1/2 kg faina, putina sare, 250 g untura de porc sau unt, 2 galbenusuri de ou.
Mod de preparare.
Pasta: se toaca ardeiul si ceapa si se calesc in ulei. Se adauga carnea tocata, iar dupa ce se ia amestecul de pe foc se adauga condimentele. Separat, se pun la fiert ouale si cartofii (dupa racire se toaca si se amesteca cu legumele si carnea calita).
Aluatul: faina se pune intr-un lighean, se face o gaura la mijloc si se adauga sarea, untura topita, doua galbenusuri si un pic de apa si se face un aluat moale. Pasta si aluatul se lasa la frigider 20 de minute. Apoi se ia o bucata de aluat, se face o forma rotunda cu mana si se umple cu pasta de carne. Se inchide in forma de scoica. Se prajeste in ulei incins.
“Imi place foarte mult sa stau in bucatarie si sa gatesc in special „empanadas” – un fel de placinta preparata din carne de vaca si condimente, care se prajeste in ulei -, „asado” (un fel de mix grill) si „lacro” – o ciorba-crema, care se face din porumb, fasole si carne de vaca”, ne-a povestit Analia. Cantareata spune ca a fost impresionata de mancarurile traditionale romanesti, care i-au placut foarte mult. “Imi place ciorba de burta, iubesc slanina cu ceapa – pana sa vin in Romania nu am mancat niciodata asa ceva -, sarmalele cu smantana, piper si mamaliguta, papanasii. Mi s-a parut foarte ciudata piftia, cand am vazut-o prima data cum tremura, dar este buna. In schimb, nu as manca niciodata orez cu lapte”.
Analia a fost impresionata de faptul ca a gasit in Romania un restaurant cu specific argentinian – Argentine -, unde se gatesc numai preparate traditionale din tara ei natala. Cantareata vine uneori aici si gateste pentru clienti, acestia fiind foarte incantati de faptul ca, pe langa muzica Analiei, pe care o asculta cu mare placere, pot savura si un “empanadas” sau un “chorizo” (carnat umplut), iar ca desert “peras al vino” (pere in sos de vin) preparate chiar de frumoasa vedeta. La Argentine (situat pe strada Thomas Masaryk, nr. 7, telefon 021.619.07.35) am gasit-o si noi pe Analia si am convins-o sa dezvaluie cititorilor Libertatii cum prepara ea “empanadas” si pere in sos de vin.