Românii vor avea de achitat, potrivit Mediafax, “o contribuţie pentru sprijinirea producţiei de energie electrică. Orice consumator va plăti 20 lei/MWh pentru energia produsă în cogenerare”, a declarat Iuliu Plaveti, preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Majorarea preţului de producţie al energiei electrice a fost decisă de Guvern la începutul acestei luni. Consumul mediu pe 12 luni, în România, pe gospodărie, e de 1.200 KWh, astfel că un abonat ar urma să plătească anual în plus la factură, în medie, 24 de lei. Ceea ce înseamnă circa 2 lei pe lună pentru o factură de 120 de KWh. Suma, deşi nu pare mare, reprezintă o cheltuială deloc de neglijat pentru cei cu venituri foarte mici.
Zeci de bucureşteni au stat 33 de ore în frig şi fără lumină
De necrezut! Zeci de familii care locuiesc în sectorul 6 al Capitalei au stat pe întuneric şi au îngheţat bocnă în case de duminică dimineaţă până ieri seară.
Motivul? Zona a fost afectată de o pană de curent. Reprezentaţii Enel au acţionat “prompt”, la… 33 de ore după ce “a plouat” cu zeci de reclamaţii. De duminică dimineaţa, de la ora 9.30, de când au rămas fără curent, bucureştenii de pe străzile Dreptăţii, Valea Lacului şi Dealului din sectorul 6 au dat zeci de telefoane la Enel. Degeaba!
“Am stat 33 de ore în beznă şi în frig cu un copil de 10 luni şi cu soţia. Am sunat la Enel de zeci de ori, dar n-a venit nimeni. Noi avem centrale şi, dacă nu e curent, nu avem căldură în case. E bătaie de joc!”, ne-a spus revoltat Mihai Gheorghe (54 de ani), care locuieşte pe strada Dreptăţii.
Reprezentanţii Enel ne-au spus că defecţiunea s-a datorat suprasolicitării reţelei şi că au întârziat cu intervenţia, culmea!, pentru că n-au primit reclamaţii…
Aseară, târziu, după intervenţia ziarului Libertatea, problema se rezolvase în cea mai mare parte, cu excepţia câtorva case, unde tensiunea era mică. (Daniel Măgureanu)