Mergi direct la conținut »
Veteranul de război Simion Gîrlea, în anul centenarului: „Pentru mine Basarabia e România”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Veteranul de război Simion Gîrlea, în anul centenarului: „Pentru mine Basarabia e România”

Veteranul de război Simion Gîrlea, în anul centenarului: „Pentru mine Basarabia e România”

Veteranul de război Simion Gîrlea, în anul centenarului: „Pentru mine Basarabia e România”. Românul care doar peste câteva luni va împlini 100 de ani e de-o vârstă cu Unirea. Şi acum, după yeci de ani de când Basarabia nu mai e ţinut românesc, se supără amarnic atunci când cineva deschide subiectul. Că el, ca basarabean, a pierdut la acel moment totul...

De Remus Vlad,

Sprijinit de doi vajnici studenţi la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, românul cu sânge basarabean a venit, alături de alţi patru oameni de-o seamă cu el, la Ministerul Afacerilor Interne. E anul centenarului, e vârsta pe care o poartă cu mândrie pe umeri.

La 18 ani a plecat în armată

La 18 ani Simion Gîrlea a plecat de acasă, din Basarabia, în armată. Tânărul de atunci a făcut instrucţia în România, la Constanţa. A aflat de la radio, în 1940, că pământul său natal nu mai este pământ românesc. ”Am auzit la radio că s-a cedat Basarabia. Am început să plâng. De atunci din 1940 sufăr pentru pierderea Basarabiei. Ultima dată am fost acasă în primăvara anului 1944. De atunci nu mi-am mai văzut casa natală”, spune necăjit omul cocoşat de greutăţi şi necazuri.

Îşi aminteşte toate detaliile plecării pe front

Deşi sănătatea îi cam joacă feste în ultimul timp, moş Simion are o memorie zdravănă. „Pe 2 septembrie ne+am îmbarcat în tren la Constanţa. Cu căruţe, cu cai, cu fân. Am ajuns la Stalino după o lună. Pe 2 septembrie i+am schimbat pe italieni în tranşee”, ne povesteşte veteranul de război.

Veteranul s-a întors pe jos acasă

După război şi după patru luni de zile de mers pe jos a ajuns acasă. Dar „acasă” nu mai era! „cum se simte un om când ajunge acasă!? Pentru mine Basarabia e România”, încheie moş Simion.

Dar nu părăseşte clădirea Ministerului Afacerilor Interne fără a+i adresa o rugăminte ministrului Carmen Dan. „Faceţi ceva, vă rog, să aduceţi Basarabia înapoi”, a spus veteranul de război.

 
 
Close
Close
Închide