Ouăle de Paşte
Dacă ouăle de Paşte se înroşesc în Joia Mare, atunci se spune că acestea se vor păstra tot anul fără să se strice. Simbolul ouălor roşii vine de la patimile prin care a trecut Iisus Hristos, după ce a fost răstignit. Mama Mântuitorului a venit la crucea acestuia cu un coş cu ouă, care s-au înroşit de la sângele vărsat de Hristos.
Iepuraşul de Paşte
Iepuraşul, simbol al fertilităţii, este mult aşteptat în primul rând de copii. Legenda spune că zeiţa Eastre a găsit spre sfârşitul iernii o pasăre rănită, pe care a transformat-o într-o iepuroaică, dar care nu şi-a pierdut capacitatea de a depune ouă.m În semn de mulţumire că a salvat-o de la moarte, iepuroaica a ornat ouăle pe care le-a făcut şi i le-a dăruit zeiţei.
Pasca
Pasca, un alt simbol al Sărbătorilor de Paşte, reprezintă trupul lui Hristos. Pasca are întotdeauna fprmă rotundă, ce aminteşte de un străvechi rit solar. De jur împrejur se face o împletitură din aluat, care întruchipează neamurile care se succed, iar pe mijloc este împodobită cu crucea răstignirii. În pască se mai aşează brânză, iar în fiecare dintre cele patru părţi se aşează câte un ou înroşit şi unul încondeiat pentru a se duce la sfinţit.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro