MENIU CAUTĂ
, de Andrei Comsa

Viaţa de poveste a lui Camil Roguski, arhitectul reşedinţelor lui Ceauşescu

Distribuie

Roguski a fost un apropiat al familiei Ceauşescu, fiind cel care a proiectat multe dintre palatele adminstraţiei comuniste. Despre fostul dictator, pe care-l pomenea în majoritatea interviurilor, Roguski spunea că ”pe vremea lui, dacă greşeai, te plesnea. Dacă mai greşeai o dată, te trimitea la închisoare”.
Roguski s-a născut la 25 martie 1925, la Bucureşti, într-o familie de arhitecţi, meserie pe care, la rândul său, a îmbrăţişat-o. Prima sa lucrare importantă a fost contribuţia pe care a adus-o la decorarea palatului din Piaţa Victoriei, sediul Guvernului.
Ulterior, Roguski a fost arhitect în cadrul Ministerului de Externe, șef-serviciu tehnic la Uniunea Arhitecților, profesor la Școala Tehnică de Arhitectură, arhitect la Institutul de Proiectări ”Carpați”, director al Unității de întreținere și decorare a palatelor din cadrul Oficiului Economic ”Carpați”. El s-a ocupat de întreţinerea Palatului Victoria, de proiectarea interioarelor de la castelul Pelişor, dar şi de cele două ansambluri de palate de la Snagov, reşedinţa familiei Ceauşescu.
Citeşte şi:
A murit Camil Roguski, arhitectul lui Ceaușescu
”Am făcut toate palatele din România”
Roguski declara acum câţiva ani, într-un interviu, că ”în calitate de coautor, am făcut toate palatele din România  – Cotroceni, Snagov, Olăneşti, Sinaia, Cazinoul de la Sinaia, zeci de vile, ARO Braşov, Unirea din Iaşi, vreo 50 de hoteluri pe litoral. Despre Ceauşescu, pe care l-a cunoscut îndeaproape, prin natura meseriei, arhitectul spunea că ”atunci când lucrai cu el, răspunderea era importantă. Pe vremea lui, dacă greşeai, te plesnea, dacă mai greşeai odată, te trimitea la închisoare”.
Tot despre fostul dictator, Roguski a dezvăluit că acesta îşi construise un tunel subteran. ”Nu circula ca toţi oamenii, pe stradă, mergea prin tunel, pe sub pământ. Avea traseu subteran de la Comitetul Central de-atunci şi până la Sala Palatului”. Arhitectul s-a pensionat în 1996, devenind apoi un invitat constant al televiziunilor, unde depăna amintiri despre Ceauşescu. Camil Roguski s-a stins din viaţă, joi, la 87 de ani.

Comentarii