MENIU CAUTĂ
, de Eduard Apostol

Viața în „a doua casă”, mai ieftină ca în România. Cât costă coșul zilnic în supermarketurile din sudul Spaniei

Distribuie

Spania este, uneori, a doua casă pentru români. Pentru foarte mulți români. Conaționalii noștri au stabilit un record în privința angajărilor, fiind cei mai numeroși angajați străini, legal, din această țară. Libertatea a făcut un tur al supermarketurilor din sudul Spaniei, dar s-a interesat și de alte prețuri din zonă.  

Coșul de cumpărături în Spania, în Andaluzia, de exemplu, este la același preț ca-n țara noastră, doar că mai suportabil pentru buzunar. De amuzament: „Borsec”-ul se ia la trântă la preț cu mărci de prestigiu și aproape că le pune la pământ, la 1,35 de euro sticla!

Comunitate românească mare

Până să vină criza mondială în urmă cu un deceniu, erau mult mai mulți români aici. Acum, numărul românilor cu rezidență în Spania era, la ultima raportare de la finele lunii iunie 2018, de un milion de cetățeni, iar cel puțin o treime dintre ei au un loc de muncă legal, conform datelor oficiale.

Iar aproximativ 37.000 de conaționali au deschise afaceri pe tărâm iberic. Dacă la Madrid sunt peste 200.000 de români, în Andaluzia sunt în jur de 161.000, locul secund în privința comunităților românești.

Se găsește, dar și costă

În afara micilor magazine ale cetățenilor români din diverse orașe ale Costei del Sol, perla Andaluziei, există și un produs românesc sută la sută care sare în ochi în hipermarket-urile de aici. Apa minerală Borsec se găsește deja pe rafturile magazinelor, dar prețul este cel puțin dublu față de cel din țară.

Aici, la „Alcampo”, „Auchan”-ul de la noi, o sticlă de 1,5 litri costă 1,35 de euro, adică 6,3 lei. Un preț mare, din cauza taxelor, care rivalizează și întrece alte firme prestigioase.

De exemplu, Solan de Cabras, companie spaniolă, da, costă 0,64 euro, adică 2,9 lei. Ca revers al medaliei, Solan de Cabras în supermarket-urile din România se găsește la prețul de 9,2 lei, adică 2 euro.

Borsecul românesc este mai scump decât San Pellegrino al italienilor (1,05 euro sticla de 1 litru) și puțin mai ieftin decât Perrier 0,75 l, la sticlă de sticlă, care costă 1,5 euro. Adică aceleași prețuri pe care le întâlnim pe rafturile din România la aceste mărci de import. Borsecul nostru este la același preț cu Vichi Catalan, o marcă rebranduită și cu lipici la iberici, mai are, totuși, de urcat până la Evian, 1,75 de euro sticla. În rest, recipientele de 1,5 litri de apă autohtonă au prețuri între 0,3 și 0,6 euro, adică între 1,5 și 3 lei.

Dincolo e mai bine

Dacă prețurile la imobile sunt mult mai mari decât în România, coșul zilnic de cumpărături chiar și într-o zonă mai high-price precum Marbella este echivalentul celui din București, dacă nu chiar mai ieftin decât în țară!

Aceasta în condițiile în care salariul mediu net lunar (după impozitare) în Spania este de 1.200 de euro, cât un Iphone X la magazinele din mall-urile de aici, luate cu asalt de cumpărători și curioși

Comparativ, în România același salariu mediu net este de 2,721 lei (583 de euro) pe țară, iar la București venitul mediu net sare la 3,535 lei (758 de euro). Pe românește, e mai ieftin, mai suportabil, să trăiești aici.

Și la restaurant prețurile rivalizează cel puțin cu Capitala noastră și cu marile orașe ale țării, o masă de două persoane (3 feluri) fiind în jur de 140 de lei.

Spania în cifre

5 mii de euro plătește anual fiecare familie din Spania pe coșul de la supermarket, conform Organizației Consumatorilor și Utilizatorilor

5,7 lei este prețul pe litru al benzinei în această zonă a Spaniei, motorina fiind 5,2 lei / litru

6,1 lei costă o călătorie, biletul, în transportul local, iar un abonament lunar costă aproximativ 187 de lei

4,9 lei costă tariful la taxi pe kilometru

250 de lei este prețul mediu al unei nopți de cazare la un apartament pe Costa del Sol în extrasezon, cum este acum, prețurile dublându-se, cel puțin, vara

2.100 de euro / metru pătrat e prețul pentru un apartament în centrul orașului, la periferie prețul fiind mai mic cu 500 de euro în medie

Prețuri în supermarketurile din zona Costa del Sol

 •  Pâine franzelă – 5,4 lei
 •  Lapte 1 litru – 3,3 lei
 •  Ouă caserolă 12 bucăți – 7,7 lei
 •  Brânză locală / kilogram – de la 38 de lei
 •  Piept de pui dezosat 1kg – de la 25 de lei
 •  Cârnați 1 kg – 52 de lei
 •  Carne de vită 1kg (pulpă) – 46 de lei
 •  Sticlă de vin (Mid Range) – de la 19 lei
 •  Bere locală cutie / sticlă de 0,33 – de la 2,2 lei / de la 3 lei
 • Pachet de țigări – de la 22 de lei
 •  Portocale 1 kg – 5,4 lei
 •  Mere 1 kg – 7,4 lei
 •  Roșii 1 kg – 6 lei
 •  Castraveți 1 kg – 3,3 lei
 •  Cartofi 1 kg – 4,5 lei
 •  Orez 1kg – 5,4 lei

Cât costă să trăiești în sudul Spaniei  (prețuri pe lună)

 •  Chiria pentru o garsonieră în centrul orașului – 2.800 de lei
 •  Chiria pentru o garsonieră în afara centrului urbei – 2.100 de lei
 •  Chiria pentru un apartament 3 camere în centrul orașului – 4.600 de lei
 •  Chiria pentru un apartament 3 camere din afara centrului – 3.300 de lei
 •  Bază (electricitate, apă, încălzire, gunoi) apartament 2 camere  – 430 de lei

Calculele au fost făcute la un curs mediu leu-euro de 1 euro-4,66 lei

Citește mai multe despre Andaluzia și Spania pe Libertatea.

Comentarii