Mergi direct la conținut »
Libertatea continuă campania ”Victimele rujeolei”. Lista spitalelor care au răspândit moartea
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Libertatea continuă campania ”Victimele rujeolei”. Lista spitalelor care au răspândit moartea

Trei unități medicale din partea de vest a țării au îmbolnăvit cu rujeolă copii care în final au decedat. Zece din cele 31 de decese au fost cauzate de infecții intraspitalicești cu pojar.

De Marian Păvălașc,

Așa cum a prezentat ieri ziarul Libertatea, conform unui răspuns primit de la Ministerul Sănătății (MS), zece copii au murit după ce au luat rujeaolă din spitale, unitățile medicale care au răspândit boala au fost din vestul țării. Este vorba despre Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara și Spitatele de Urgență din Reșița și Arad, așa cum ne-au precizat surse din cadrul MS. În primul răspuns primit de la minister, reprezentanții Biroului de Presă nu ne-a oferit și unitățile medicale care au răspândit moartea. Însă, în răspunsul primit, MS ne-a confirmat că “din datele raportate de direcțiile de sănătate publică județene reiese că zece copii din cele 28 de decese de rujeolă au contactat boala în spital”.

Lista rușinii

Oficiali din cadrul ministerului ne-au precizat că rujeola s-a răspândit diferit în cele trei spitale. Dacă la Timișoara o unitate modernă cu personal bine pregătit, procedurile s-au aplicat cu o mică întârziere și a fost vorba despre cazuri izolate și întâmplătoare, unitățile din Arad și Reșița au probleme de igienă, din cauza clădirilor care nu sunt modernizate. Spre exemplu, așa cum au recunoscut chiar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin, Spitalul de Urgență din Reșița are saloane cu igrasie, iar aerisirea este deficitară, asta pentru că imobilul unității este unul foarte vechi.


Halep și-a răsplătit familia cu vârf și îndesat! A umplut două străzi cu vile!


Pe lângă aceste unități, Spitalul Județean de Urgență din Craiova, Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu și Spitalul Municipal din Craiova au avut cazuri în care pacienții, îndeosebi tineri și copii, au luat rujeolă din saloane, însă infecția intraspitalicească nu a dus la deces.

Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
Recomandări
Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
 

Salon din Spitalul Județean Reșița

Tusea răspândește pojarul

Măsurile care trebuie luate de pacienți, vizitatori și medici pentru a preveni răspândirea virusului, conform sfaturilor trimise de specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății: mai întâi, trebuie acoperite gura și nasului în timpul tusei și a strănutului. Apoi, eliminarea rapidă a secreţiilor respiratorii într-un recipient etanş, care nu trebuie atins fără mănuşi. Toți cei care tușesc trebuie să primească măşti chirurgicale. “Aceste măsuri trebuie respectate de toti pacienţii cu simptome de infecţie respiratorie, dar şi de membrii lor de familie sau persoanele care îi însoțesc”, ni s-a mai transmis de la Ministerul Sănătății.

Tragica statistică

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data  de 23 iunie este de 7.282.
Până în acest moment s-au înregistrat 30 de decese cauzate de pojar, iar al 31-lea nu este confirmat încă oficial. Județele care au avut parte de astfel de situații sunt: Timis – 8 decese, Arad – 5 decese, Dolj – 6 decese, Caraș-Severin – 3 decese și câte unul în Bihor, Cluj, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galați, Mureș și municipiul București. Un al 31-lea deces posibil datorat rujeolei, înregistrat în județul Arad, este în curs de investigare în vederea confirmării /infirmării. Între 2012-2016, s-au înregistrat doar trei decese din cauza rujeolei.

Citește și alte povești din campanie: 

Close
Închide
  Close