Proiectul “parcuri360” a pornit de la intenția de a realiza o carte despre parcurile și grădinile publice din București, dar informațiile strânse din arhive și datele culese de-a lungul timpului i-au făcut pe iniţiatori să se gândească la un proiect mai amplu.
“Ne-am întrebat unde trebuie să ne oprim cu acoperirea problematicii pentru ca intenția noastră să devină realitate într-un orizont de timp rezonabil. Treptat am ajuns la concluzia că sunt multe aspecte pe care este important să le prezentăm. Și că nu ar trebui să ne limităm doar la parcurile și grădinile publice din București. Și că este important să avem în vedere deopotrivă ansamblurile publice și private. În cele din urmă am realizat că toate acestea nu pot fi incluse într-o simplă carte. Este un demers care înglobează mai multe proiecte complementare, implementate de o echipă interdisciplinară, sprijinite de diverse surse de finanțare și care urmează să se desfășoare pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat pentru Libertatea Diana Culescu, preşedintele Asociației Peisagiștilor din România – AsoP.
Centenarul “verde”
Proiectul „parcuri360” vizează şi Centenarul României, susţin iniţiatorii.
“În contextul celebrării Centenarului României Moderne și Anului European al Patrimoniului, “parcuri360” își propune să ofere o viziune completă asupra comorilor verzi, uneori neștiute, din mediul urban românesc. Intenționăm să aducem astfel parcurile și grădinile din România în atenția publicului larg, interesat de frumos și de calitatea cadrului de viață. Și vrem să facem acest lucru într-un mod în care nimeni nu a mai făcut-o până acum. Îmbinăm așadar informații despre istoria acestor locuri cu detalii extrem de tehnice despre vegetație și alte elemente constructive prezentate într-un format accesibil și incitant. Folosim în acest sens o paletă largă de instrumente pe care le avem la dispoziție și, nu în ultimul rând, o tehnologie de vârf din domeniul vizualului – camera 360 – care imprimă identitate demersului nostru”, mai spune peisagista Diana Culescu.
Neştiutele parcuri private
Proiectul nu se limitează doar la grădini şi parcuri publice ci şi la investiţiile din trecut are marilor familii nobiliare care au existat în fostele provincii istorice ale României.
“În cursul acestei veri, pe lângă atenția acordată monumentele istorice publice ne vom concentra pentru prima dată și asupra unei grădini istorice private din România. Astfel, echipa parcuri360 va participa la finalul lunii iulie la organizarea școlii de vară realizată la Castelul Teleki din Gornești – Județul Mureș de Asociația ARCHÉ în parteneriat cu Asociația Castel Teleki. Studenți peisagiști, arhitecți, arheologi și istorici de artă vor avea ocazia să descopere alături de noi istoria și frumusețea grădinii care însoțește castelul de la Gornești”, continuă peisagista.
Parcuri 360, la export
Dar proiectul echipei parcuri360 nu înseamnă doar o acoperire până în graniţele naţionale. Iniţiatorii au in vedere şi alte parcuri şi grădini “consacrate”. „În sprijinul demersului aducem și exemple celebre precum Grădinile Palatului Versailles din Franța sau Grădinile Palatului Schonbrunn și mai multe parcuri publice din Austria. Considerăm că a înțelege contextul istoric, geopolitic și cultural în care s-au născut parcurile și grădinile istorice din România este esențial pentru a putea aprecia cu adevărat valoarea acestor importante elemente ale patrimoniului național”, conchide preşedintele AsoP.
Până în prezent, pentru implementarea proiectului, echipa Parcuri360 a obținut două finanțări: una de la Ministerului Culturii și Identității Naționale, ca parte a proiectului “Prin parcurile publice. Patrimoniu cultural factor determinant al identității naționale” şi una de la Administraţia Fondului Cultural Naţional prin proiectul “Prin parcurile publice. Despre patrimoniul cultural al României Moderne”. Proiectul are şi o pagina de Facebook intitulată tot Parcuri360 care poate fi accesată AICI.
CITEŞTE ŞI
VIDEO/Sandra Stoicescu a condus mașina de 200.000 de euro a lui Ion Țiriac. A dat o tură cu Chrylser-ul din 1960!
VIDEO/George Bețianu, boxer, taximetrist, afacerist. E milionar și vrea să-i ajute pe românii de-acasă. ”Încerc să fac poduri”
EXCLUSIV/”Fetița” lui Cătălin Crișan s-a făcut mare: Daria a împlinit 18 ani! ”Sunt mândru de ea”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro