Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Ceața a acoperit monumentala construcție, dar nu și inimile credincioșilor. Au fost la slujbă, dar n-au văzut catedrala
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO/ Ceața a acoperit monumentala construcție, dar nu și inimile credincioșilor. Au fost la slujbă, dar n-au văzut catedrala

VIDEO/ Ceața a acoperit monumentala construcție, dar nu și inimile credincioșilor. Au fost la slujbă, dar n-au văzut catedrala

A fost un moment important pentru mulţi creştini care au asistat la slujba de sfinţire a Catedralei Mânturii Neamului. Asta deși construcția a rămas undeva, ascunsă în ceața densă de final de noiembrie. Aproape, dar de nevăzut. Ca o ilustrare a controversatei expresii "crede și nu cerceta".

De Cătălin Doscaș,

Dar, după slujbă, credincioșii au putut s-o cerceteze. Obosiți și înfrigurați, unii au ajuns să se lupte cu jandarmii pentru acces. Alții au renunțat. Iar alții nici n-au încercat, le-a fost de ajuns că s-au aflat acolo, la sfințire, că au participat la un moment istoric.

Mulţi credincioşi au venit de la zeci sau sute de kilometri departare. S-au trezit cu noaptea în cap, deşi nu s-au aflat pe listele de invitaţi ale Patriarhiei Române.

„Aici urmărim cu toţii slujba, o ascultăm, avem boxe. Asta este situaţia”, explică un jandarm unui grup de pelerini care întreabă pe unde se intră în curtea catedralei.

Ne aflăm pe strada Izvor, una dintre arterele principale care duce către impunătorul edificiu.

Oamenii vin în valuri deşi slujba a început de mai bine de o oră. Mulţi dintre ei au la ei scaune şi sacoşe cu provizii, întocmai ca la un pelerinaj nocturn.

Doar că aici nu s-a putut intra la cele sfinte sau, pentru acurateţe, la cele pe cale să fie sfinţite. „Să sperăm, dar nu se ştie. Depinde cum sunt uşile. Dacă se respectă un pic ordinea ar fi bine ca să intrăm”, spune o doamnă venită tocmai de la Galaţi.

De cealaltă parte a dealului Arsenalui, pe Calea 13 Septembrie ordinea este la ea acasă.

Cadoul lui Dragnea de care Orban nu s-a atins. De la cine a primit Sevil Shhaideh 170.000 de euro
Recomandări

Cadoul lui Dragnea de care Orban nu s-a atins. De la cine a primit Sevil Shhaideh 170.000 de euro

Un filtru mixt de poliţie şi jandarmerie împarte enorişii în două tabere. Cei cu invitaţie au un culoar special şi liber. Tot pe la filtrul forţelor de ordine intră şi maşinile cu gemuri fumurii.

„Facând o estimare cred că nu e nicio şansă. E aproape imposibil până când plecam înapoi la Vâlcea să trec prin biserică. Mi-aş dori, dar poate vin altadată. Nu-i nimic”, povesteşte un domn trecut de mult de prima tinereţe. Și zâmbește resemnat. Nu e supărat, momentul la care a participat pare că e mai presus decât o curiozitate „lumească”.

La finalul slujbei, la baza dealului, în faţa Palatului Parlamentului, zeci de autocare stau aliniate de îmbarcare. Multe au gemurile aburite, iar ici colo se văd siluete care privesc către turla Catedralei Mântuirii Neamului înecată în ceaţă. Și totuși, oamenii n-au plecat supărați. Că se vor întoarce sau nu să viziteze catedrala, aproape că nu contează. În acea zi istorică a sfințirii ei, au fost acolo.


CITEȘTE ȘI:

O sfinţire, două perspective: Cum s-a văzut slujba de la Catedrala Mântuirii din rândul credincioşilor din stradă şi din curte (VIDEO)

Close
Închide
  Close