UPDATE ora 21:18. Minerii care s-au blocat în subteranul exploatării de cărbune Livezeni,  au încheiat protestul vineri seară.

„Au ieşit la suprafaţă şi s-au îndreptat spre casele lor. Au rămas doar angajaţii care asigură inspecţiile pentru siguranţa locurilor de muncă, pentru măsurarea noxelor din subteran, pentru evacuarea apelor. Sunt 16 persoane care asigură siguranţa locurilor de muncă”, a declarat, directorul EM Livezeni, Sebastian Durbacă pentru Agerpres.

Acesta a mai precizat că activitatea de producţie a minei va fi reluată luni dimineaţă, la schimbul întâi.

De asemenea, în conferința de presă de vineri seară, premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care să se poată face plata salariilor minerilor din Valea Jiului pe o perioadă de trei luni.

„În şedinţa de Guvern de ieri a fost aprobată o Ordonanţă de urgenţă care prin fondul de garantare a creanţelor salariale, ca să se clarifice, şi asta înseamnă plata salariilor pe următoarele trei luni de zile. Astăzi cred că este deja publicată această ordonanţă. Ministerul Muncii ne-a spus că va avea hotărârea de guvern, pentru aplicarea ordonanţei imediat, deci asta însemna că în momentul în care este publicată hotărârea de guvern o să vină în şedinţa de guvern. Dacă  este gata luni dimineaţa, luni vom avea o şedinţă online tocmai pentru a aproba această hotărâre de guvern”, a spus premierul.

UPDATE ora 18:28. Virgil Popescu a anunțat, vineri, la finalul discuțiilor cu reprezentanții minerilor că s-a adoptat o OUG care va permite plata salariilor pentru următoarele 3 luni.

„Am adoptat deja ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare. ”, a transmis Virgil Popescu, pe pagina de Facebook.

Actul normativ va fi publicat vineri seară în Monitorul Oficial, iar la începutul săptămânii viitoare vor apărea şi Normele metodologice. Ministrul Energiei a precizat că este nevoie de soluţii pe termen lung.

„Am început deja să punem în aplicare o soluție pentru a rezolva problemele de la CEH, dar rezultatele nu se vor vedea peste noapte. Suntem în discuții cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuțiile dintre experți de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenței, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH, pentru a repune CEH în circuitul economic. ”, a mai transmis ministrul.


De miercuri seară, peste 90 de mineri de la Exploatarea Minieră Lupeni au rămas în subteran pentru a protesta, nemulţumiţi de faptul că nu au primit salariile pe luna ianuarie, care trebuiau să le fie virate în 15 februarie. Ei au oprit lucrul, iar joi dimineaţă, la finalul programului, au refuzat să iasă din mină.

Tensiunile au continuat și în ziua de vineri, când au recurs la această formă de protest și în jur de 50 de mineri de la Livezeni, a declarat la Digi24 prefectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian, potrivit G4Media. Prefectul a precizat că minerii și-ar putea primi salariile peste o săptămână, în 26 februarie.

Premierul, discuții cu reprezentanții minerilor

Între timp, Florin Cîțu, premierul României, a mers vineri la Ministerul Energiei, pentru a discuta cu reprezentanții minerilor care protestează în Valea Jiului. Vineri dimineață, ei au avut discuții și cu ministrul energiei, Virgil Popescu.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara, dar și sindicatele au primit asigurări că situația minerilor se va rezolva.

„Am avut o primă întâlnire cu ministrul energiei, care ne-a dat asigurări că Ordonanța de Guvern a fost aprobată și banii prevăzuți vor ajunge până în 26.02.2021 pe cardurile angajaților. De asemenea, încercăm să avem o întâlnire la Guvern cu Primul Ministru pentru a-i prezenta problemele din Valea Jiului și a găsi o rezolvare acestora”, se arată în comunicatul remis presei de delegația ce a plecat la București.

Sindicaliştii vor prezenta ministrului o listă de revendicari în care minerii cer demisia conducerii CEH, achitarea salariilor în două tranşe în zilele de 15 şi 30 ale lunii, achitarea tichetelor de masă restante de 10 luni şi a transportului la şi de la locul de muncă restant de 11 luni.

Tot vineri, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, a demisionat din funcţie, potrivit Ziarului Cronica Văii Jiului.

Cristian Roşu i-ar fi transmis ministrului energiei că el este „vinovat” de neplata salariilor şi a unor plăţi restante, dar şi de tot ceea ce se întâmplă la Complexul Energetic Hunedoara.

Deva a rămas fără căldură, după ce Termocentrala Mintia a fost oprită

Complexul Energetic Hunedoara, sucursala Electrocentrale Deva – Termocentrala Mintia, a anunțat vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, oprirea furnizării agentului termic.

CEH a rămas fără o parte din venituri de la 1 ianuarie 2021, după ce pierdut 7 milioane de lei lunar, reprezentând sumele de bani provenite din serviciile de sistem şi din ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

„Conducerea Complexului Energetic Hunedoara anunţă că din cauza disfuncţionalităţilor apărute în aprovizionarea cu cărbune a Termocentralei Mintia, în cursul zilei de astăzi 19 februarie 2021, s-a oprit furnizarea agentului termic primar, implicit a apei calde de consum şi a încălzirii în municipiul Deva, urmând ca activitatea Termocentralei Mintia să fie reluată în momentul reînceperii activităţii de extracţie a cărbunelui în Valea Jiului. Ne cerem scuze locuitorilor oraşului Deva pentru disconfortul creat”, transmite CEH, potrivit News.

Circa 4.500 de apartamente din municipiul Deva și clădirile instituțiilor publice din oraș au rămas fără căldură, ca urmare a acestei decizii, iar 11 școli au fost forțate să revină la scenariul online, din același motiv.

Foto: Ardeal24

Citeşte şi:

Manifestație la Lupeni pentru minerii care refuză să iasă din subteran de 48 de ore pentru că nu și-au primit salariile

Peste 100 de mineri din Valea Jiului s-au blocat în subteran, nemulțumiți că salariile întârzie

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
BOMBĂ! Ce i-a făcut Mr. Pink lui Irinel Columbeanu într-o parcare. Fostul soț al Monicăi Gabor a rupt tăcerea abia acum
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce i-a făcut Mr. Pink lui Irinel Columbeanu într-o parcare. Fostul soț al Monicăi Gabor a rupt tăcerea abia acum
Un şofer de 90 de ani din Bucureşti și-a oprit mașina într-o zonă aglomerată, de unde a refuzat să mai plece. Bărbatul uitase drumul spre casă
Observatornews.ro
Un şofer de 90 de ani din Bucureşti și-a oprit mașina într-o zonă aglomerată, de unde a refuzat să mai plece. Bărbatul uitase drumul spre casă
Horoscop 31 iulie 2021. Peștii au nevoie de un punct de sprijin, ca să se poată echilibra mai ușor
HOROSCOP
Horoscop 31 iulie 2021. Peștii au nevoie de un punct de sprijin, ca să se poată echilibra mai ușor
S-a descoperit secretul celor care trăiesc peste 100 de ani. Incredibil ce au descoperit medicii în organismul lor
Știrileprotv.ro
S-a descoperit secretul celor care trăiesc peste 100 de ani. Incredibil ce au descoperit medicii în organismul lor
Crimă înfiorătoare. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18 ori. Criminalul, un şofer de TIR
Telekomsport
Crimă înfiorătoare. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18 ori. Criminalul, un şofer de TIR
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%