De Mihai Niculescu,

Grindina care a lovit câteva sate din Bihor a căzut din cer aproximativ câteva minute. Bucățile de gheață aveau dimensiunea unor boabe de mazăre iar după ce grindina s-a oprit a început să plouă, arată bihon.ro.

Grindina a căzut în Aleșd, în Bratca, Groși, dar și în satele din apropiere.

„Căderile de grindină pot avea intensități deosebite atunci când are loc dezlocuirea unei mase de aer tropical de mase de aer polar. În astfel de condiții, datorită gradientiilor termici verticali importanți, apar mișcări ascendențe puternice care mențin granulele de gheață mult timp în nor permițând dezvoltarea grindinei la mari dimensiuni. În mod obișnuit, granulele de gheață au diametre între 0.5 și 50 mm și greutăți de la câteva grame la peste 300 grame. Grindina se produce în perioada caldă a anului, riscul cel mai ridicat de apariție a grindinei fiind în ordine în lunile iunie, mai și iulie. Numărul maxim anual al zilelor cu grindină este de 3 zile în Delta Dunării, de 4 zile pe Litoral, în Bărăgan și în cea mai mare parte a Moldovei, de 5 zile în Câmpia de Vest și în vestul Câmpiei Române, de 5-6 zile în centrul țării, de 6-7 zile în subcarpați și de 10-15 zile în zonele montane”, a explicat Florinela Georgescu, directorul Centrului de Prognoză din cadrul Adminitratiei Naționale de Meteorologie.

Citeşte şi:

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”

Apariția coronavirusului în Italia alertează românii și este firesc să fie așa. Ce pot face mai departe?

Dacian Cioloș, la Interviurile Libertatea: În lupta împotriva coronavirusului „autoritățile publice știu ce au de făcut”

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 3 aprilie 2020. Gemenii au momentul lor de strălucire
HOROSCOP

Horoscop 3 aprilie 2020. Gemenii au momentul lor de strălucire