„Eu am suferit un pic. A suferit și doamna pe care ați văzut-o în filmare. Dar problema e că vor suferi și alții. Își vor bate joc și de alții, așa cum și-au bătut joc de noi”, își începe povestea Lucian Roșu, care până pe 17 octombrie a lucrat într-un abator Vion, unul dintre cei mai mari procesatori din industria cărnii din Olanda. 


Același abator a decis săptămâna trecută să renunțe la contractul semnat cu o altă agenție, după ce presa olandeză și Libertatea au scris despre situația unui tânăr român bătut crunt de către fiul patronului de la Reyhan Uitzendbureau, agenție care plasează forță de muncă din România în Olanda.  

„Voiam să merg la toaletă”

În ciuda dezicerii abatorului de situația petrecută la Reyhan, cei de la Vion nu au reacționat la fel în cazul lui Lucian Roșu.

După trei săptămâni de trudă la banda de împachetat carne, muncitorul a intrat în conflict cu un coleg. „Voiam să merg la toaletă. Și m-am dus la colega mea, care era la cântar, să o întreb cât mai avem până la pauză, că am nevoie la toaletă. Atunci, a venit un alt lucrător cu funcție și mi-a spus să mă întorc la bandă. Când am ajuns acolo, mi-a zis că sunt concediat”, spune Roșu.

Ulterior, românul a fost condus în sala de mese, unde un alt șef al abatorului i-a confirmat concedierea. Într-un răspuns trimis agenției care l-a recrutat, abatorul a prezentat o altă versiune, explicând că muncitorul a fost pus pe lista neagră, după ce a amenințat verbal un alt angajat al Vion.

Lucian Roșu neagă versiunea abatorului. Spune că doar a vrut să știe motivul pentru care i se cere să plece. „Mi s-a spus să le dau cipul de pontaj, că sunt concediat. Atât.”

Agenția Flexwork cere 150 de euro pe un drum Germania-Olanda

Însă problemele abia aveau să înceapă pentru Lucian. Românul ajunsese în abatoarele celor de la Vion după ce a fost recrutat din Germania de agenția olandeză de plasare a forței de muncă Flexwork Uitzendbureau.

În Olanda, agențiile domină piața recrutării de personal necalificat, semnează contracte direct cu muncitorii și le asigură inclusiv cazarea în schimbul unui procent din salariu.

Lucian Roșu a semnat un contract prin care era de acord ca 250 de euro din primul salariu să se ducă la agenție, 100 de euro comision pentru contract și alți 150 de euro pentru transportul din Germania.

„Îmi vine și să râd când mă gândesc că mi-au luat 150 de euro pentru transport din Germania. Adică atât cât face un drum până-n România”, spune amăgit Roșu.

Trimiși acasă fără bani și acte 

Flexwork i-a permis românului și prietenei sale să rămână trei zile în cazarea agenției, dar pe 20 octombrie le-a cerut amândurora să plece fără niciun ban în buzunar. Asta, deși timp de 15 zile au muncit câte 10 ore pe zi la banda de ambalare a abatorului Vion.

„Pe mine nu mă interesează. Pe data de 10 (n.r. – noiembrie) vă așteptați salariile. Dar nu aici”, îi răspunde Răzvan Takacs, care este coordonator la agenția Flexwork.

Lucian Roșu și prietena lui nu aveau nici actele de identitate, pe care le lăsaseră gaj ca să împrumute 50 de euro de la o persoană din afara agenției, pentru a avea cu ce să-și cumpere de mâncare în prima lună de muncă. Fără acte, nici nu aveau prea multe speranțe că-și vor putea găsi un alt loc de muncă odată plecați din cazarea din Boxtel.

„Te bat de te caci pe tine”

În filmulețul postat de Roșu se observă cum reacționează Răzvan Takacs când Lucian îi cere banii pe zilele muncite: „Nu e problema mea ce ați făcut voi” (referindu-se la actele lăsate gaj pentru banii împrumutați).

Lucian Roșu insistă și-i spune că se va duce să vorbească la abatorul Vion. Atunci conaționalul său, aflat în funcție de coordonare, îl amenință: „Bă, prostule, te bat de te caci pe tine”. 

Muncitorul român continuă să-i spună că n-are de gând să plece. Așa că Takacs trece la treabă. Îi bagă mâna-n gât și îl împinge de câteva ori, înainte de a realiza că este filmat de către Roșu.

„Căutați-vă în altă parte, că o să fie rău cu dvs. Vă spun, vă scot ca pe câini afară. Mă doare pe mine-n p…ă ce bani trebuie să-i dați. Și ieșiți afară din casă”, se răstește Takacs.

„Muncitorul l-a provocat”

Contactată de Libertatea, patroana agenției Flexwork Uitzendbureau, Mehtap Akbaba, i-a luat apărarea coordonatorului român, susținând că din filmări nu se poate vedea că Răzvan Takacs l-a lovit pe Lucian Roșu.

„În filmări nu se vede că l-a lovit. Iar Răzvan mi-a spus că nu l-a lovit. Eu am un alt video în care Takacs îl roagă să nu-l provoace. Iar fix asta încearcă Roșu”, a explicat Mehtap Akbaba. 

În plus, patroana agenției a punctat că muncitorul român era cel violent, fiind dat afară de la abator, pentru că a amenințat verbal un alt angajat, așa cum se arată în e-mailul trimis de cei de la Vion.

Salariul din 10 noiembrie, promis și atât

Aceasta a explicat pentru ziar că nu-l poate plăti înainte de ziua de salariu, care este 10 noiembrie în cazul Flexwork.

Însă 10 noiembrie a venit și a trecut, iar contul bancar al lui Lucian Roșu a rămas tot pe zero. La opt zile după ce fusese dat afară din cazare, muncitorul a primit mai multe mesaje scrise în limba română de pe numărul de telefon al lui Mehtap Akbaba.

Îți iei banii pe 10 noiembrie, dacă ai de gând să ștergi videoclipul de pe Facebook. Ok? Nu am făcut nimic rău. A fost vina ta ce s-a întâmplat cu șeful.

Patroana de la Flexwork Uitzendbureau:

Când acesta refuză să șteargă clipul, femeia revine cu un alt termen: 28 noiembrie.

„Apoi folosim termenul legal de plată de 6 săptămâni. O zi bună. Puteți lăsa videoclipul. Mai știi că ești de vină”, completează Mehtap Akbaba.

Lucian Roșu a depus o plângere online la Poliția din Olanda și a reușit să-și găsească într-o săptămână un nou loc de muncă la un abator din Germania.

„Dar vreau să opresc măscăreala asta de oameni nenorociți”, spune muncitorul.

17 plângeri ale românilor la adresa agenției Flexwork

Nu este prima dată când muncitorii român se plâng de agenția Flexwork Uitzendbureau. La sfârșitul anului trecut, un tânăr s-a plâns despre salariile întârziate luni întregi la agenția lui Mehtap Akbaba.

„Mare atenție la firma de recrutare Flexwork Payrolling și la dl Takacs Răzvan. Promit multe și nu se țin de cuvânt. Nu fac niciodată plățile salariilor la timp, trebuie să te rogi cu săptămânile pentru munca ta. Sunt persoane care nu și-au primit salariul de luni bune”, se arată în mesajul postat de Claudiu Indrieș pe grupul de Facebook Români în Olanda.

Un sindicat olandez a confirmat că a înregistrat în ultimii ani 17 plângeri pentru neacordarea drepturilor salariale ori concedieri pe nedrept de la foști angajați ai agenției Flexwork Uitzendbureau.

Presa olandeză scrie că abatorul Vion are între 2.500 și 3.000 de muncitori, dintre care 1.000 permanenți și restul temporari, care includ în principal români și polonezi.


Citeşte şi:

Civismul românilor, respectat la Londra. The Times: “Colectiv, cel mai bun film despre jurnalism de la «Toți oamenii președintelui»”

Klaus Iohannis, în ziua cu 10.142 de noi cazuri raportate. ”Avem primele confirmări că măsurile luate acum câteva săptămâni au dat rezultate”

La spitalul ”Nasta”, din 44 de pacienți COVID intubați au supraviețuit 2. ”Îi numărăm pe degetele de la o mână”, spun și spitalele din țară

Câți bani primește Cătălin Moroșanu la „Survivor România”. Nu se apropie de Jador, cel mai bine plătit concurent
PARTENERI - GSP.RO
Câți bani primește Cătălin Moroșanu la „Survivor România”. Nu se apropie de Jador, cel mai bine plătit concurent
Horoscop 20 ianuarie 2021. Balanțele sunt pe punctul de a lua decizii grave, cu consecințe neprevăzute
HOROSCOP
Horoscop 20 ianuarie 2021. Balanțele sunt pe punctul de a lua decizii grave, cu consecințe neprevăzute
Țeapa luată de un bărbat care a lăsat garanție mașina de 30.000 € pentru un împrumut de 5.000 €
Știrileprotv.ro
Țeapa luată de un bărbat care a lăsat garanție mașina de 30.000 € pentru un împrumut de 5.000 €
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
Telekomsport
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
Legătura dintre bani și emoții. Ce trebuie să știi ca să pui mai mult deoparte (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Legătura dintre bani și emoții. Ce trebuie să știi ca să pui mai mult deoparte (PUBLICITATE)