Mergi direct la conținut »
VIDEO / Portret de țară. Copiii români își doresc jucării și milă pentru animalele străzii, tinerii vor dreptate și condiții să rămână în țară, vârstnicii vor sănătate și nepoții aproape
Ştiri Libertatea > Ştiri > VIDEO / Portret de țară. Copiii români își doresc jucării și milă pentru animalele străzii, tinerii vor dreptate și condiții să rămână în țară, vârstnicii vor sănătate și nepoții aproape

VIDEO / Portret de țară. Copiii români își doresc jucării și milă pentru animalele străzii, tinerii vor dreptate și condiții să rămână în țară, vârstnicii vor sănătate și nepoții aproape

Cine suntem? Ce ne place, ce nu ne place? Ce ne dorim ca români, ce așteptăm de la țara noastră? Răspunsurile la aceste întrebări schițează un portret al României, la o sută de ani de la Marea Unire. Este o Românie privită prin ochii oamenilor, oameni de toate vârstele, din toate colțurile țării, din orașe, din sate.

De Maria Andrieș,

Ideea acestui chestionar a fost inspirată de un faimos documentar polonez, din anii ’80, al regizorului Krzysztof Kieslowski. Românii pe care i-am întrebat au de la 0 ani, o fetiță care abia învață să vorbească, la 100 de ani, un veteran din Al Doilea Război Mondial. Ăștia suntem, acesta este chipul țării noastre, în acest moment al istoriei sale: abia îndrăznește să surâdă.

Rebeca, născută în 2013

Copiii

Cei mici își doresc lucruri simple, precum ursuleți, păpuși, să nu fie înțepați de albine. Ce nu le place puștilor? Minciuna sau trișatul la jocuri. Dorințele lor de mai bine sunt legate fie de ecologie, să fie o „Românie verde”, fie de animalele străzii, să fie mai bine protejate, fie de distracție.

Erica, elevă, născută în 2010

Tinerii

Românii între 18-30 de ani sunt optimiști, fermi în opinii și punctuali în răspunsuri. O studentă de la Universitatea din Edinburgh își dorește mai multă implicare a românilor în viața comunității.

Un student de la Electronică din București ar vrea condiții să rămână în țară, după facultate.  Românii peste 30 de ani sunt mai temperați în așteptări. Își doresc să ajute cât mai multă lume, visează la o viață mai bună pentru toți românii și mai puțină corupție în societate și în politică.

Ștefan, student la Politehnica București, născut în 1998

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede!
Recomandări

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede!

Cei peste 50 de ani se plâng de instabilitatea legislativă, de lipsa de ținută morală a guvernanților. Și-ar dori să nu le mai ducă dorul copiilor plecați în străinătate, să-și vadă nepoții crescând aici, în România. Tristețea, dezamăgirea, oboseala se amestecă în vocile românilor din această categorie de vârstă.

Vârstnicii

Românii peste 60 de ani și-ar dori să fie liniște și armonie în jur. Să nu mai fie atât de singuri și, pe cât posibil, să aibă mâncare și lemne pentru la iarnă. Vârstnicii își doresc o țară mai bună, mai așezată, prosperă nu atât pentru ei, ci pentru urmașii lor.

Bunica Ecaterina, pensionară, născută în 1935

Cei mai mulți dintre românii cu care am stat de vorbă spun că dreptatea este importantă pentru ei. Singurii care enumeră iubirea de țară printre valorile lor sunt veteranii, unul de 97 de ani, celălalt, de 100 de ani.

Marin, pensionar, născut 1938

Close
Închide
  Close