Mergi direct la conținut »
VIDEO|Vlad Voiculescu, despre abuzul de putere din spitale. "Există medici care câștigă zeci de mii de euro pe lună şi toţi sunt bani negri"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

VIDEO|Vlad Voiculescu, despre abuzul de putere din spitale. „Există medici care câștigă zeci de mii de euro pe lună şi toţi sunt bani negri”

De Dragoș Sasu,

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu susține că în România există medici care au abandonat orice fel de morală, pentru a obține putere. Aceștia câștigă zeci de mii de euro pe lună, bani negri, şi își folosesc influența pentru a duce pacienții de la stat la privat. Totul în detrimentul medicilor cinstiți şi, bineînțeles, al bolnavilor. Întrebat despre sistemul de transplant din România, Vlad Voiculescu susține că există un raport de control care arată că, până în anul 2000, nu s-a ținut niciun fel de evidentă a transplantului de organe.  Fostul ministru a comentat, la interviurile Libertatea LIVE, şi cazul  profesorul Mihai Lucan. 

Ad placeholder

,,Dumnezeii” spitalelor

Întrebat despre existența medicilor care abuzează de funcția şi experiența lor pentru a câștiga mai mult, fostul ministru Vlad Voiculescu a declarat că sunt multe cazuri de acest fel în România.

„Da. Există spitale în care există un abuz de putere al celor puternici. Există spitale în care medici cu o performanță profesională absolut deosebită, în care zeci de ani şi-au făcut treaba foarte bine, au căutat puterea şi au abandonat orice fel de morală, de etică profesională sau, pur şi simplu, de profesionalism, pentru a dobândi mai multă şi mai multă putere. Există medici în această țară care câștigă zeci de mii de euro pe lună şi toţi sunt bani negri. Şi asta poate fi verificat, uitându-ne la averea pe care au dobândit-o, o parte declarată, o parte mai mult decât evidentă. Dacă mergeți în anumite spitale din București, în parcări, o să vedeți că mașinile de acolo cu siguranță nu au fost dobândite din salariu. O să vedeți că mașinile respective dispar din parcare undeva în jurul prânzului. După câteva ore în spital, mașinile foarte scumpe dispar din parcare și merg undeva către o clinică privată, unde merg şi o parte din pacienţi. Nu e nimic nou” a spus Vlad Voiculescu.

Procurorii de la combaterea crimei organizate l-au pus sub acuzare pe medicul Mihai Lucan. Anchetatorii susțin că a abuzat de funcția de la Centrul de Transplant din Cluj pentru a favoriza anumiți pacienți şi pentru a crește veniturile clinicii sale private. Vlad Voiculescu spune că situația sistemului de transplant este critică.

„În 2009, un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, din care făcea parte şi domnul Bodog (actualul ministru al Sănătății, Florian Bodog – n.r.), comisia spunea foarte clar: înainte de anul 2000, nu știm ce transplanturi s-au făcut în România. Nu ştim. Nu ştim dacă au fost cetățeni străini, nu ştim câte, nu ştim dacă zeci sau sute. Nu știm ce s-a întâmplat cu pacienții respectivi, pentru că nu există scripte la Agenţia Naţională de Transplant, deşi asta era datoria lor. Apoi, tot Agenția Națională de Transplant trebuia să aibă un regulament pentru alocarea organelor, trebuia să existe o listă naţională în care să fie înscris fiecare pacient care avea nevoie. Sunt mii de pacienți.(…) Sunt atâtea mărturii publice, criteriile se bazau pe ce puteai să oferi. Bani, imagine, protecție”, a precizat fostul ministru.

Vlad Voiculescu spune că l-a șocat felul felul în care anumiți medici au profitat de statutul lor.

„Ceea e cu adevărat şocant este că te aștepți să vezi corupție, te aștepți să vezi dezorganizare, te aștepți să vezi oameni care să profite de pe urma ăstora. Dar nu te aștepți să vezi că felul în care oamenii ăștia profită, felul în care se fură este atât de la lumina zilei. Adică, să-ţi faci o clinică privată lângă spitalul de stat, căreia să-i spui Lukmed şi, pur şi simplu, să duci pacienții acolo. Pentru mine, este aproape de neînțeles”, spune Vlad Voiculescu.


Citește și:

Vlad Voiculescu, la Libertatea Live | „Sistemul sanitar din România este o mocirlă în care există și diamante”

Ad placeholder
Duckadam, replică acidă pentru Becali, după ce patronul FCSB a dezvăluit ce salariu a avut la club
PARTENERI - GSP.RO
Duckadam, replică acidă pentru Becali, după ce patronul FCSB a dezvăluit ce salariu a avut la club
Detaliul din cazul Caracal care zguduie România! Cine este, de fapt, Gheorghe Dincă! S-a aflat abia acum adevărul
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Detaliul din cazul Caracal care zguduie România! Cine este, de fapt, Gheorghe Dincă! S-a aflat abia acum adevărul
Horoscop 15 iulie 2020. Scorpionii ajung la concluzii care îi îndeamnă la război cu anumiți apropiați
HOROSCOP
Horoscop 15 iulie 2020. Scorpionii ajung la concluzii care îi îndeamnă la război cu anumiți apropiați
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close