După un drum de câteva ore, în care am străbătut văi înguste și am trecut pe serpentine la centimetri de tiruri încărcate cu marfă, am poposit pe platoul comunei Fundata. O zonă plină de conifere și de un alb imaculat. E drept, zăpada căzuse cu ceva zile în urmă, dar norii se adunau amenințător când am oprit în fața școlii. Și fulgii au început să cadă. Unul câte unul… ca o poezie! Și cum azi tehnologia ne însoțește la fiecare pas, aflăm de pe telefon că ne aflăm la 1312 metri.
Cursurile încep iarna la ora nouă
Ceasul trecuse de opt și mă întrebam dacă nu cumva elevii au primit liber. Dar tocmai când mă gândeam la asta, pe lângă noi trece primarul. Se oprește, ne salută respectuos și îmi spune: ”Cursurile încep la la nouă. Așa e iarna, la noi”, precizează edilul. Nu de alta, dar să nu ne facem o idee greșită.
Din 2009, elevii ajung la ore cu microbuzul
Marian Pâtea, săteanul numărul unu al comunei, nu stă pe gânduri și pune mâna rapid pe telefon. Vorbește câteva minute cu directorul școlii dintre munți și îi spune că are oaspeți. Până să apară profesorul, acesta ne spune că, de prin 2009, elevii ajung aici cu microbuzul. ”Am reușit să facem cumva, să cumpăram o mașină, iar copii nu mai merg prin nămeți, pe timp de iarnă”, îmi spune edilul.
Se scuză că nu poate sta mai mult cu noi pentru că trebuie să ajungă la o ședință, la Brașov. Rămânem să îl așteptăm pe Bogdan Benga, tânărul care are frâiele școlilor din Fundata și satul Șirnea.
Școala e pe locul fostei granițe dintre Țara Românească și Imperiul Austro-Ungar
În doar câteva minute, la unitatea de învățământ ajung câțiva profesori, dar și microbuzul din care coboară câțiva copii de-o șchioapă. Intră rapid pe poartă și privesc curioși către aparatul de filmat. Nu ratăm ocazia de a imortaliza pe peliculă priveliștea, una care, cu o sută de ani în urmă, era cîmpul de luptă din primul război mondial. Acum, aici, chiar pe acest loc, pe movilița din colțul gardului școlii care amintește de fosta graniță dintre Țara Românească și Imperiul Austro-Ungar, se face carte. La ”înălțime”!
Prima atestare e din secolul 19
”Este o școală cu tradiție, care funcționează din a doua jumătate a secolului 19, e adevărat într-un stil confesional, când preoții erau și profesori”, ne spune Bogdan Benga, directorul școlii. Actuala clădire a fost ridicată în 1926 de către învățătorii Ciurea, cei care au donat și terenul, și a fost reabilitată în 1957. Acum, unitatea are șapte săli de clasă, un cabinet de informatică, o sală pentru grădiniță, cancelaria și o bibliotecă școlară. Dar și o centrală modernă pe lemne, astfel că în clase nu se resimte frigul pătrunzător ce ”acoperă” localitatea luni bune din an.
24 de elevi sunt acum înscriși la Fundata
Dacă în urmă cu zeci și zeci de ani, numărul elevilor era mare, acum, după Revoluția din 1989, situația s-a schimbat. Și nu in bine! Oportunitatea unui loc de muncă, mult mai bine plătit la oraș, a alungat, din păcate, mare parte dintre tinerii din localitate. Și-au vândut pământurile pe care strămoșii lor au vărsat sânge pentru libertate și s-au mutat cu tot cu copii.
”Foarte mulți locuitori ai comunei, datorită situației dificile din zona de munte, au ales să părăsească localitatea și să-și ia și copiii cu ei. Totuși, noi funcționăm în regim simultan, pe fiecare ciclu de învățământ. Asta, undeva la 24 de elevi”, ne declară, cu o oarecare amărăciune în glas, Bogdan Benga.
E la catedră de aproape 40 de ani
Cursurile au început deja într-o clasă, cu învățătoarea Mărioara Voinecu la catedră. Intrăm și noi preț de câteva minute. Femeia e de aproape 40 de ani la Fundata. Prin mâna ei au trecut mii de elevi care, acum, sunt oameni în toată firea. Își amintește cu plăcere de anul 1979, atunci când, la 19 ani, a pășit, pentru prima dată, pragul școlii dintre munți. Încă de la început a avut un țel: să învețe copiii ce înseamnă binele, frumosul și adevărul.
”Eu aș vrea să nu se termine niciodată pentru că mi-am iubit meseria. Dar inevitabilul se va produce odată, așa că oorice început are și un sfârșit”, e concluzia dascălului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro