Coaliția Fidesz-KDNP, aflată la guvernare în Ungaria, ar obține în jur de 51% din voturi la un scrutin parlamentar organizat acum, arată un sondaj al institutului Nézőpont – un scor aproape asemănător cu cel obținut la alegerile de acum exact un an, scrie ziarul maghiar Blikk.
Prin comparație, scorul opoziției de centru-stânga unite este de doar 26%, arată sondajul.
Există două probleme. Pe de o parte, scorul este în scădere cu aproape 10 puncte procentuale, în comparație cu cel obținut la scrutinul din aprilie 2022. Pe de altă parte, opoziția nu mai este nici măcar unită, fiecare partid luptând separat pentru a se impune pe scena politică.
Sondajul mai arată că un alt partid – Mișcarea Patria Noastră (Mi Hazánk) – este creditat cu aproape 12%, devenind astfel o forță credibilă în opoziție. Partidul extremist a obținut acum un an 5,8% din voturi.
Modificarea scorului opoziției ar afecta și împărțirea mandatelor parlamentare, iar situația ar arăta dezastruos pentru opoziție.
Potrivit sondajului Nézőpont, Fidesz-KDNP și-ar spori majoritatea de la 135 la 148 de mandate, adică aproape trei sferturi din parlament. Numărul de mandate al opoziției de centru-stânga ar scădea de la 57 la 30.
E ca și cum Orban ar fi câștigat alegerile azi
Deși institutul Nézőpont este considerat a fi unul pro-guvernamental, alte sondaje de opinie au confirmat că Fidesz și aliatul său creștin-democrat ar obține fără probleme în jur de 50% din voturi.
„Este ca și cum Orban ar fi câștigat alegerile azi”, a observat publicația independentă Telex într-o analiză pe tema situației politice din țară.
Concluzia jurnaliștilor maghiari: în ciuda tuturor evenimentelor politice și economice, a războiului, inflației și crizei energetice, peisajul politic intern pare să se fi blocat, iar Fidesz-KDNP ar câștiga și acum alegerile – singura întrebare fiind legată de mărimea victoriei și de numărul de mandate.
Una dintre explicațiile acestei reușite, scrie Telex, ar putea sta în abilitatea lui Viktor Orban de a pune criza inflației – care a afectat puternic populația – pe seama factorilor externi – războiul (căruia Fidesz i se opune), sancțiunile impuse Rusiei (pe care Fidesz le-a criticat).
În tot acest timp, Orban a continuat să se prezinte ca pe un promotor al păcii, în vreme ce a asociat opoziția cu războiul.
Guvernul a reușit să convingă alegătorii că nu este cauza crizelor, ci soluția pentru rezolvarea acestora. Arâta vreme cât alegătorii vor crede acest lucru, popularitatea Fidesz nu va avea de suferit, scrie Telex.
Ce vrea opoziția
Cât despre opoziție, aceasta nu a reușit să își impună discursul. Iar partidele care în 2022 s-au unit pentru a-l învinge pe Orban par acum mult mai puțin dispuse să reformeze coaliția.
Telex scrie că unul dintre cele mai puternice forțe ale opoziției, DK – Coaliţia Democratică, condusă de fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany, pare acum să fie dornică să intre singură într-o competiție cu Fidesz.
DK a format deja un guvern din umbră și a nominalizat-o pe Klára Dobrev drept candidată pentru funcția de prim-ministră. Klára Dobrev ar putea avea însă o rivală în persoana lui Anna Donáth, fosta lideră a Momentum, unul dintre cele mai importante partide ale opoziției.
Fostul candidat al opoziției unite pentru postul de premier la alegerile din 2022, Péter Márki-Zay, își construiește și el propriul partid.
Alegerile tuturor acestor partide vor fi testate anul viitor, la alegerile europarlamentare și la cele municipale, în care partidele vor concura separat.
Mult mai bine se simte gruparea extremistă Mi Hazánk, care pare să atragă simpatiile tinerilor și a adunat alegători extremiști, dar și cetățeni dezamăgiți de opoziția de centru-stânga.
Partidul, scrie Telex, a beneficiat implicit de discursul presei controlate de guvernul Fidesz, care are interesul să se confrunte cu o opoziție fracturată.
În acest timp, Mi Hazánk a marșat pe teme ideologice, în vreme ce a evitat să abordeze prea mult subiecte precum criza inflației, spre exemplu, scrie Telex.
O figură interesantă face și Partidul Maghiar al Cîinelui cu Două Cozi, un partid-protest, creditat de sondaje cu un scor suficient de mare încât să depășească pragul parlamentar – chiar 9%, potrivit unor sondaje.
Partidul continuă să se adreseze celor dezamăgiți de politică, alegătorilor dezamăgiți de toată lumea și celor care vor să râdă. Întrebarea este dacă gruparea, care mai are potențial de creștere, poate sau vrea să adopte un rol serios pe scena politică în viitor.
enoonmai • 03.04.2023, 18:16
Locul Ungariei nu este in UE, ci in FR, daca nu numai lui Orban ii place de Putler, ci si majoritatii populatiei.