Viktor Orban a negat clar orice intenție de retragere a Ungariei din blocul comunitar, subliniind însă dorința de a limita influența actuală a structurilor europene.

Premierul Ungariei a menționat că a înființat „familia politică a Patrioților”, o nouă alianță politică suveranistă promovată în Parlamentul European, tocmai în acest scop.

„Nu vom părăsi UE. Nu vom abandona Bruxelles-ul, ci îl vom ocupa și îl vom transforma într-un centru de coordonare care să respecte suveranitatea statelor naționale. Pentru aceasta am fondat familia politică a Patrioților”, a declarat Viktor Orban în fața Parlamentului de la Budapesta.

Premierul maghiar a povestit și despre încurajările primite de la președintele american Donald Trump pentru a retrage Ungaria din UE, idee pe care susține că a respins-o în repetate rânduri, răspunzând că Ungaria va lua în calcul o astfel de decizie doar dacă ar fi mai benefic să fie în afara Uniunii, mai ales având în vedere că 85% din exporturile țării se îndreaptă către statele membre.

Viktor Orban se află de ani într-un conflict deschis cu Comisia Europeană, care îl acuză de erodarea statului de drept, inclusiv prin limitarea drepturilor comunității LGBT, refuzul de a primi migranți, influențarea presei și justiției, și contestarea supremației Curții de Justiție a UE asupra legislației naționale.

Neclaritățile concursului prin care Iulian Fota a ajuns conferențiar la Academia SRI. Cărțile au fost publicate după susținerea probelor, mai mult, ele sunt aproape identice. Cum explică fostul consilier prezidențial
Recomandări
Neclaritățile concursului prin care Iulian Fota a ajuns conferențiar la Academia SRI. Cărțile au fost publicate după susținerea probelor, mai mult, ele sunt aproape identice. Cum explică fostul consilier prezidențial

De asemenea, este criticat pentru relațiile sale apropiate cu liderul rus Vladimir Putin. În consecință, Comisia Europeană a blocat Planul Național de Redresare și Reziliență al Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de euro, și a activat în decembrie 2022 mecanismul de condiționalitate privind statul de drept, suspendând circa 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune.

Doar o treime din aceste fonduri au fost deblocate la finalul lui 2023, într-un context tensionat în care Budapesta amenința cu blocarea sprijinului financiar al UE pentru Ucraina.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.