În România, există patru terenuri de golf profesionist cu 18 găuri, unde se pot organiza turnee: Pianu și Teodora în Alba, Bucharest Golf Club și National Golf and Country Club în Periș. De asemenea, se mai joacă pe terenuri cu 9 găuri, precum Sungarden și Transilvania Golf în Cluj, plus un teren în Breaza.
Terenurile cu 3 găuri, cum este cel de la Vila Nufărul din Neptun, sunt destinate mai mult relaxării personale decât jocurilor în grup.
În acest moment, nu se știe precis când a fost amenajat miniterenul de golf, la solicitarea cui, în ce scop și cât a costat, dar, conform imaginilor Google Earth, a fost construit după 2017, el apărând în capturile din ianuarie 2019.
În septembrie 2021, preşedintele Klaus Iohannis a încurajat românii să descopere golful, pe care l-a numit „un sport deloc exclusivist”.
„Mă bucur să întâlnesc aici atâţia oameni pasionaţi de golf, un sport care nu este deloc exclusivist şi care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mişcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi. Golful se poate practica la orice vârstă şi încurajez pe cât mai mulţi să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacţii”, a spus șeful statului, aflat la Pianu de Jos, unde este primul teren de golf amenajat în România după 1989.
Vila Nufărul de la Neptun, una dintre reședințele preferate ale lui Ceaușescu
Pe parcursul mandatului, Klaus Iohannis a beneficiat de diverse privilegii asociate funcției de președinte, printre care accesul la vila Nufărul din Neptun, fostă reședință de vară a lui Nicolae Ceaușescu. Proprietatea dispune de facilități precum piscină, teren de tenis și o plajă privată, a notat Apuseni.info.
Vila Nufărul, construită în anii ’60, a fost una dintre reședințele preferate ale soților Ceaușescu. Situată în Neptun, pe malul Mării Negre, aceasta a fost concepută ca un refugiu de lux pentru perioada verii, oferind familiei Ceaușescu intimitate și confort, departe de privirile publicului.
Și atunci, ca și acum, accesul la astfel de locuri era rezervat exclusiv celor mai influenți membri ai puterii politice, iar vila Nufărul reprezenta unul dintre acele locuri exclusiviste pentru membrii Partidului Comunist.
După căderea comunismului produsă la Revoluția din 1989, vila Nufărul a rămas în patrimoniul statului și a continuat să fie folosită pentru cazarea președinților României și a altor oficiali de rang înalt.
Video: G4media, Infrastructură România
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro