cantitativ. De joi insa sunt asteptate noi ninsori abundente. Conform prognozei, toata luna va fi geroasa. Temperaturile medii se vor situa sub valorile normale in vestul si sudul tari. Se asteapta sa fie o luna tipica de iarna si vor fi posibile ninsori viscolite in estul si sud-estul tarii. Deszapezirea ii "ustura" la buzunar pe bucuresteni. Desi fiecare sector are alt tip de contract cu societatile de salubrizare, am incercat sa aflam cat platim pentru a scapa de nametii de pe strazi. Sumele sunt de ordinul sutelor de miliarde de lei, iar rezultatul se vede in trafic.
Facturile pentru ultimele interventii in sectorul 1 vor fi de aproximativ jumatate de miliard de lei pe zi. in sectorul 6 in decembrie s-au platit circa 40 de miliarde de lei numai pentru ca utilajele sa fie disponibile, iar pentru ianuarie se adauga inca 10% folosirea utilajelor si pretul materialelor ecologice antiderapante. Societatea Rebu primeste pentru salubrizarea si deszapezirea sectorului 4, lunar, noua miliarde lei. Indiferent daca ninge sau nu. "in plus, pentru sectorul 4 exista la bugetul Primariei Capitalei un fond de rezerva de 80 miliarde lei", ne-a declarat primarul Adrian Inimaroiu.
Primarul Marian Vanghelie ne-a spus ca in sectorul 5 pretul deszapezirii este inclus in cel al salubrizarii, iar activitatile sunt prestate de ADP. Costul lunar al serviciilor e de 5,6 miliarde lei. Deszapezirea sectorului 3 costa un miliard de lei intr-o zi de iarna grea.
Pentru sectorul 2 fiecare zi de interventie a utilajelor costa aproape 650 milioane lei. De la Primaria Capitalei am aflat ca fiecare sector are de cheltuit, in perioada 15 noiembrie 2004 - 15 martie 2005, in jur de 150 de miliarde lei. Aceasta inseamna un buget de 900 miliarde lei, adica aproximativ 24 milioane euro.
in ciuda sumelor enorme, traficul in Capitala a fost infernal, ieri, cand au fost inregistrate de 3 ori mai multe tamponari decat intr-o zi normala. Chestorul Nicolae Avramescu, seful Politiei Rutiere, ne-a spus ca "au fost 6 accidente grave cu 6 victime si 110 tamponari, fata de 30, cate se inregistreaza in mod obisnuit zilnic in Capitala".
Potrivit chestorului Dan Fatuloiu, seful Inspectoratului General al Politiei Romane, in Bucuresti s-a circulat foarte greu pe sos. stefan cel Mare, Calea Dorobantilor, Piata Muncii si in zona Militari, desi au actionat 1.000 de utilaje de deszapezire.
Un copil a murit pentru ca n-a venit ambulanta
* Ionut Alexandru, de un an si opt luni, din localitatea constanteana Pantelimon, a murit, dupa ce in urma cu o saptamana a fost externat din Spitalul Judetean Constanta. Desi parintii au chemat de urgenta ambulanta, aceasta a ajuns cu intarziere, impiedicata fiind de nameti.
* in sudul tarii transportul rutier si feroviar a fost grav perturbat. Ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, a tinut ieri o conferinta de presa prin telefon. El a spus ca se afla pe Autostrada Soarelui care tocmai a fost deblocata, iar situatia in transportul feroviar este aproape normala. Ieri dupa-amiaza mai erau blocate doua drumuri nationale – DN 3 – Constanta si DN 67 – Mehedinti si 69 drumuri judetene.
* Caderile de zapada si vantul puternic care ingreuna activitatea mijloacelor de deszapezire au facut ca ieri pana la orele pranzului 9 drumuri din judetul Iasi sa fie blocate.
* Sute de jandarmi au participat la operatiunile de inlaturare a nametilor de pe carosabil sau din perimetrul institutiilor publice. Este vorba despre efective ale jandarmeriei din judetele Constanta, Olt, Ialomita, Giurgiu, Tulcea si Timis.
Substantele ecologice, ineficiente cand ninge abundent
Pentru deszapezirea din zilele trecute s-au folosit sute de tone de substante ecologice care sa previna deteriorarea asfaltului. Pretul acestora variaza intre o suta si patru sute de euro tona, dar eficacitatea lor antipolei nu a fost pe deplin dovedita. „Cand ninge abundent, substantele nu sunt eficiente. Aproape toate societatile de salubrizare au folosit pana la urma sare bruta pentru a se putea circula totusi in conditii optime”, ne-a spus unul dintre responsabilii cu deszapezirea. Folosirea substantelor ecologice e obligatorie in timpul deszapezirii, chiar daca eficacitatea lor e mai scazuta decat cea a sarii. Primarul general a semnat anul trecut o hotarare in acest sens pentru a preveni uzura covoarelor asfaltice.
GSP.RO
„Să o întrebe pe soția dânsului cine sunt”. Dan Șucu, înțepat de un important om de afaceri din România
Playtech.ro
ȘOC! Țara din Europa în care va urma la război, după ce Rusia termină cu invazia din Ucraina. Declarațiile făcute la Davos
Observatornews.ro
Misterul unei dispariții rezolvat cu o crimă: Beata, o tânără de 30 de ani, găsită moartă pe un câmp în Bihor. Un fost profesor universitar, principalul suspect
HOROSCOP
Horoscop 26 mai 2022. Capricornii sunt în plină revoluție în familie, pornită de ei și continuată de alții sau invers
Știrileprotv.ro
Liderul cecen Ramzan Kadyrov: Ucraina este deja o problemă închisă. Sunt interesat de Polonia
Orangesport.ro
Răzbunarea oligarhului pedepsit de Putin. A dezvăluit următoarele 3 ţări europene atacate de Rusia: "Societatea rusă se pregăteşte"
PUBLICITATE
Ce s-a aflat despre abonamentele medicale, analizând 1 din 3 abonați
Urmărește cel mai nou VIDEO
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.