Noul an universitar se apropie cu pasi repezi, iar studentii care studiaza departe de casa incep sa intre in febra cautarilor de locuinta. Cei care nu au prins un loc in camin sau prefera sa stea in gazda sau in chirie, trebuie sa isi pregateasca de pe-acum sutele de euro. Pretul chiriilor a inceput sa creasca spectaculos, de la o saptamana la alta, mai ales in orasele – centre universitare.
Bucurestiul este de departe cel mai scump oras la capitolul chirii. O garsoniera confort 2, spre periferie, nu are un pret mai mic de 250 de euro pe luna. Chiria pentru un apartament cu doua camere, fara dotari si imbunatatiri deosebite, dar in zone accesibile, porneste de la 350 de euro, iar pentru un apartament cu trei camere, decomandat, este de minimum 450 de euro. “La sfarsitul acestei luni se va intra in fibrilatii si vor fi cele mai ridicate preturi, pentru ca vin studentii, iar cererea la capitolul chirii este mare. Cele mai cautate zone sunt Crangasi, Drumul Taberei, Baba Novac, 1 Mai, Floreasca, Dimitrie Cantemir. Studentii care nu isi permit sa inchirieze o locuinta se orienteaza spre gazde. In functie de confort, pretul unei camere variaza intre doua si patru milioane de lei vechi”, explica Robert Dobrescu, directorul Agentiei imobiliare Nobila Casa Rasariteana, din Bucuresti.
Aproximativ 200 de euro, chiria unei garsoniere
Si in Cluj-Napoca, oras universitar cu peste 70.000 de studenti, au inceput cautarile de locuinte. ”De doua-trei saptamani, preturile sunt in crestere si vor mai creste. Cererea este foarte mare, in prezent 95% dintre solicitanti sunt studenti. Inchirierea unei garsoniere costa intre 170 si 220 de euro, iar pentru un apartament cu doua camere trebuie sa scoti din buzunar peste 300 de euro”, spune Cristian Holerga, director de vanzari in cadrul Agentiei imobiliare “Imobil Trade”.
Cine nu isi permite luxul de a sta in gazda sau chirie, poate opta pentru varianta caminelor studentesti, unde pretul este de 10 ori mai mic. Spre exemplu, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, un loc intr-o camera cu patru sau cinci paturi costa 80 RON, iar un loc intr-o garsoniera ajunge la 150 RON (copiii de cadre didactice beneficiaza de o reducere de 50%). In toate orasele, insa, cererea de loc in camin este mult prea mare fata de oferta. Potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii, la nivel national sunt 300 de camine care pun la dispozitie 100.000 de locuri, in conditiile in care cererea este de trei ori mai mare.
Cei care nu au prins un loc in camin si nu au nici posibilitati de a sta in chirie trebuie sa stie ca se pot consola cu o subventie lunara din partea statului. Potrivit OUG nr. 73/2004, studentii care locuiesc in alte spatii decat caminele institutiilor de invatamant superior de stat primesc, ca sprijin pentru cazare, o subventie lunara care variaza de la o luna la alta.
Doar studentii din familii sarace iau subventia
Astfel, pentru luna octombrie, subventia este de 650.000 de lei vechi, iar pentru lunile noiembrie si decembrie este de 884.000 de lei. Beneficiarii trebuie sa fie studenti pe locurile bugetate, sa nu aiba domiciliu in localitatea in care se afla institutia de invatamant, sa provina din familii cu venituri brute lunare pe membru de familie care nu depasesc salariul minim brut pe economie si sa aiba varsta de pana la 29 de ani. De asemenea, studentii trebuie sa aiba viza de flotant si sa prezinte la dosar contractul de inchiriere legalizat de un notar public.