Mergi direct la conținut »
Viorica Dăncilă, discurs la 15 ani de la aderarea României la NATO: Ne-am evidențiat ca aliat predictibil şi de încredere
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Viorica Dăncilă, discurs la 15 ani de la aderarea României la NATO: Ne-am evidențiat ca aliat predictibil şi de încredere

Viorica Dăncilă, discurs la 15 ani de la aderarea României la NATO: Ne-am evidențiat ca aliat predictibil şi de încredere

Premierul Viorica Dăncilă a participat, duminică, la o ceremonie militară organizată la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la aderarea României la NATO şi a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.

De Andreea Radu,

În discursul ținut, șeful executivului a declarat că Guvernul României şi-a asumat în mod responsabil obligaţiile care revin în cadrul NATO, iar deciziile NATO de la Marea Neagră au ținut cont de vocea României.

Ne-am evidenţiat ca aliat predictibil şi de încredere, aşa cum arată toate luările de poziţie ale aliaţilor noştri. Armata română a participat la misiuni de menţinere a păcii şi stabilităţii în regiuni ca Balcanii de Vest, Afganistan şi Irak. Anul acesta, ne menţinem printre primele cinci state contribuitoare cu trupe la misiunea din Afganistan. Deciziile adoptate la summit-urile NATO din ultimii cinci ani au ţinut cont de vocea României conducând la stabilirea unei prezenţe avansate în zona Mării Negre, pe linie terestra, aeriana şi maritimă, care a sporit securitatea întregii Alianţe, a spus Viorica Dăncilă.

Premierul a mai amintit că România este beneficiarul direct al consolidării posturii NATO de apărare şi descurajare pe flancul estic, acordând sprijin partenerilor ţării noastre din vecinătatea estică, respectiv Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

Găzduim elemente ale ale sistemului de apărare antirachetă la Deveselu. Suntem pregătiţi să facem faţă noilor provocări de securitate si vom continua să fim un contribuitor activ la asigurarea securităţii şi stabilităţii spaţiului euroatlantic, precum şi la proiectarea valorilor Alianţei în vecinătatea acesteia(…) Guvernul pe care îl conduc şi-a asumat în mod responsabil obligaţiile care revin în cadrul NATO. Este deja al treilea an în care România acordă 2% din PIB pentru apărare.

Continuăm programele militare de înzestrare a Armatei cu echipamente moderne, care sa-i protejeze pe militarii noştri, să răspundă standardelor NATO, dar şi provocărilor de securitate actuale din zona noastră sau din teritoriile unde suntem participanţi la misiuni comune. Continuăm să rămânem un participat important la operaţiunile NATO, pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în diferite zone de conflict, a mai spus premierul.

Prim-ministrul Dăncilă a elogiat profesionalismul şi calitatea umană a militarilor români desfăşuraţi în teatre de operaţii, „care s-au implicat cu trup şi suflet la apărarea şi îmbunătăţirea vieţii populaţiilor locale, câştigându-le respectul şi prietenia”.

Foto: HEPTA


VIDEO INTERVIU / Dacian Cioloș: „Membrii Guvernului nu gândesc cu mintea lor”. Ce își reproșează din perioada în care a fost premier și cum caracterizează mandatul lui Dăncilă


 

Close
Închide
  Close