EXCLUSIV / Viscolul a adus scumpiri și o criză la legume și fructe

09 ianuarie 2017 23:30 De: ,

Vremea urâtă din ultimele zile a fost prilej de profit pentru micii și marii comercianți care văzând cererea extrem de mare pentru legume și fructe, aflate în stoc limitat, au mărit prețurile, în unele cazuri acestea dublându-se.

Așa se face că piețarii bucureșteni nu s-au dat înapoi la a trage cât mai mult de prețurile pe care le aveau la legume. Și dacă în urmă cu câteva zile găseam roșii la 6 lei kilogramul, acum acestea costă 10 lei. Cam aceeași poveste și la castraveți care costă tot 10 lei kilogramul, dacă vorbim de cornișon, în schimb castraveții Fabio au ajuns să se vândă la bucată și costă 3 lei. Cartofii care costau 1,5- 1,7 lei, au ajus să coste la distanță de numai câteva zile 2 lei/kg.

piata

Au fost și comercianți care au ținut prețurile la același nivel, dar aceștia sunt foarte puțini. În schimb, cei care nu au mai avut marfă au preferat să închidă tarabele pentru aceste zile.

Hipermarketurile realimentează la prețuri ridicate

Ieri dimineață, când s-au mai deschis o parte din drumuri, hipermarketurile au reînceput realimentarea cu unele dintre produse, dar au păstrat prețurile ridicate știind că cererea va fi și ea pe măsură. Așa se face că în cazul portocalelor de Spania comercializate la Auchan prețul a crescut peste noapte. Dacă înainte de codurile portocalii și roșii prețul lor era de 2,99 lei, ieri dimineață, prețul ajunsese la 4,99 lei.

pret portocale

Caserola de ciuperci pe care o găseam cu 8,99 lei/kg, s-a mai scumpit puțin, chiar dacă acestea nu rezistă mai mult de câteva zile, și s-a dus la 9,99 lei. Kilogramul de ceapă s-au vândut și el mai scump, cu aproximativ 2,5 lei, în condițiile în care săptămâne trecută nu depășea 2 lei.

La polul opus, au exista hipermarketuri care au vândut produsele rămase în galantar, cele care nu mai avea o calitate de primă mână, cu reduceri atrăgătoare, dar oricum peste prețul real.

Constanța, fără legume și fructe

Această situația a fost și în Constanța, unde hipermarketurile au rămas aproape goale la legume și fructe. Cele care au în galantare nu mai putea fi comercializate decât la reducere.  Cel mai mare târg en-gros din Constanța era aproape goală. „Am fost să ne aprovizionăm după toate aceste zile în care am fost izolați și nu am mai găsit nimic. Erau două portocale și trei mere, în rest nimic”, ne-a declarat unul dintre comercianți constănțeni.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro