Putin a făcut acest anunț după o ședință online cu șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov. În stilu-i propagandistic caracteristic, liderul de la Kremlin le-a mulțumit soldaților și comandanților pentru „curaj și eroism” și a apreciat că „înfrângerea completă a inamicului” în Kursk va permite „înfrângerea regimului” de la Kiev.

Armata ucraineană afirmă că își continuă operațiunile în Kursk și într-o regiune rusă vecină

De cealaltă parte, Statul Major General al Ucrainei l-a contrazis pe Vladimir Putin. Potrivit conducerii militare de la Kiev, „operațiunea defensivă a forțelor ucrainene de apărare continuă în anumite zone ale regiunii Kursk”.

„Situația operațională este dificilă, dar unitățile noastre continuă să mențină anumite poziții și să-și îndeplinească sarcinile atribuite, provocând, în același timp, pagube (…) cu toate tipurile de arme, inclusiv cu tactici de apărare activă”, a comunicat Statul Major General al Ucrainei.

În paralel, forțele ucrainene își continuă operațiunile ofensive din regiunea rusă Belgorod, vecină cu Kursk.

O ofensivă rușinoasă pentru Vladimir Putin

Ofensiva ucraineană din Kursk a început la 6 august 2024 cu doar 1.000 de soldați și a permis ocuparea unei suprafețe de 1.300 de kilometri pătrați în doar câteva zile. Este vorba de prima ofensivă a unei armate străine pe teritoriul recunoscut internațional al Rusiei de la cel de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945) încoace.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Rusia a transferat aproximativ 80.000 de soldați, inclusiv nord-coreeni, pentru operațiunile de contraofensivă în fața a doar 30.000 de soldați ucraineni. Totuși, în pofida unei mobilizări masive, înaintarea forțelor armate ale Kremlinului a fost extrem de lentă. Mai mult decât atât, contingentul nord-coreean a suferit pierderi grele și a fost forțat să se retragă de pe linia frontului.

Pe măsură ce luptele se prelungeau, iar progresele dorite de Kremlin se lăsau așteptate, Putin nu a mai vorbit despre situația din Kursk din luna ianuarie până la apariția sa regizată în apropierea frontului, la mijlocul lunii martie.

Kievul insistă asupra numărului mare de pierderi

De altfel, un punct de cotitură semnificativ în favoarea Rusiei a avut loc în primele zile ale lunii martie, pe fondul încetării transferului de informații dinspre Statele Unite către Ucraina. Conform analizelor grupului OSINT DeepState, forțele ucrainene au început atunci o retragere organizată, iar capul de pod din Kursk s-a redus de la 407 kilometri pătrați la 288,8 kilometri pătrați.

Criticată de unii analiști pentru deturnarea unor resurse către ofensiva din Kursk, conducerea de la Kiev apreciază că a fost o operațiune reușită, care a permis eliminarea a 50.000 de soldați ruși, dintre care aproximativ 22.000 morți și peste 900 capturați. Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, i-a acuzat pe ruși că nu au ținut cont de zonele civile în cursul contraofensivei din Kursk și le-au bombardat intensiv. Orașul Sudja este aproape distrus în urma atacurilor lansate din avioane rusești.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.