Răspuns la ultimatumul europenilor

Cu câteva ore înainte ca Vladimir Putin să ceară Kievului să vină la negocieri, liderii europeni i-au dat un ultimatum legat de un armistițiu de 30 de zile, care expiră luni. Fără să amintească de acesta, președintele rus a vorbit despre negocieri de pace, dar nu și despre încetarea focului pe durata acestora.

„Propunem ca autoritățile de la Kiev să reia negocierile pe care le-au întrerupt la sfârșitul anului 2022. Să reia negocierile directe și, subliniez, fără nicio condiție prealabilă. Propunem să înceapă fără întârziere joia viitoare, 15 mai, la Istanbul. Unde au avut loc anterior și unde au fost întrerupte”, a subliniat Putin, care a mai adăugat că „nu Rusia a fost cea care a întrerupt negocierile în 2022. A fost Kievul.”

Anunțul vine în urma unui ultimatum dat de liderii europeni. Aceștia au cerut Rusiei să accepte un armistițiu de 30 de zile începând cu 12 mai și să participe la negocieri. În caz contrar, Occidentul amenință cu intensificarea sancțiunilor și continuarea furnizării de armament Ucrainei.

Kremlinul a transmis inițial că va „reflecta» la propunerea occidentală. Putin consideră conflictul din Ucraina un moment decisiv în relațiile Moscovei cu Occidentul.

Subiecte BAC Română 2025. Ce a picat la prima probă a examenului de Bacalaureat
Recomandări
Subiecte BAC Română 2025. Ce a picat la prima probă a examenului de Bacalaureat

Liderul rus vede extinderea NATO și influența occidentală în fostul spațiu sovietic ca o umilire a Rusiei după 1991.

Detalii despre negocieri

Putin a precizat că discuțiile ar trebui să vizeze „eliminarea cauzelor profunde ale conflictului” și „restabilirea unei păci durabile”. El a adăugat: „Propunerea noastră, aşa cum se spune, este pe masă, decizia aparţine acum autorităţilor ucrainene şi sponsorilor lor”.

Rusia va trimite o delegație la Istanbul, dar componența acesteia nu a fost încă anunțată. Consilierul prezidențial Iuri Ușakov a declarat că detaliile vor fi comunicate ulterior.

Potrivit lui Putin, acesta intenționează să discute cu președintele turc, Recep Erdogan, despre organizarea unor negocieri directe ruso-ucrainene. 

„Mâine avem programată o conversație cu președintele Turciei, domnul Erdogan, și vreau să-i cer să ne ofere o astfel de oportunitate pentru a purta negocieri în Turcia. Sper că își va confirma dorința de a contribui la căutarea păcii în Ucraina”, a declarat Putin. 

Putin a mai spus că Rusia este pregătită pentru „negocieri serioase cu Ucraina”. 

„Scopul lor este de a elimina cauzele profunde ale conflictului și de a stabili o pace durabilă și pe termen lung, dintr-o perspectivă istorică. Nu excludem faptul că, în timpul acestor negocieri, va fi posibil să se convină asupra unor noi armistiții, a unui nou armistițiu și a unui armistițiu real”, a adăugat președintele rus. 

Șefii PSD, PNL, USR și UDMR nu s-au înțeles la Cotroceni pe taxe și impozite. Ce le-a cerut Nicușor Dan la final
Recomandări
Șefii PSD, PNL, USR și UDMR nu s-au înțeles la Cotroceni pe taxe și impozite. Ce le-a cerut Nicușor Dan la final

Acuzații reciproce de încălcarea armistițiului

Putin a acuzat Ucraina că a încălcat de peste 130 de ori încetarea focului stabilită anterior pentru 30 de zile. De asemenea, el susține că armistițiul de Paște de 30 de ore a fost încălcat de circa 5.000 de ori de către forțele ucrainene.

Pe de altă parte, Ucraina a raportat constant bombardamente rusești în timpul perioadelor de încetare a focului.

Experții sunt sceptici cu privire la șansele de succes ale negocierilor. Pozițiile celor două părți rămân foarte îndepărtate, iar încrederea reciprocă este extrem de scăzută.

Ucraina insistă asupra retragerii complete a trupelor ruse și restabilirii integrității sale teritoriale. Rusia, în schimb, dorește recunoașterea anexărilor ilegale și garanții de neutralitate din partea Kievului.

Comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluțiile, sperând la o dezescaladare a conflictului care durează de peste doi ani. Rămâne de văzut dacă această nouă rundă de negocieri va aduce progrese concrete spre pace sau va fi doar o altă încercare eșuată de dialog.

Subiecte BAC română 2025 – ce au avut de rezolvat elevii la limba română la Bacalaureat 2025.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.