Mergi direct la conținut »
Vot în Senat pe modificările la Codul de procedură penală, în urma deciziei CCR. Reacţie dură a Opoziţiei
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Vot în Senat pe modificările la Codul de procedură penală, în urma deciziei CCR. Reacţie dură a Opoziţiei

Vot în Senat pe modificările la Codul de procedură penală, în urma deciziei CCR. Reacţie dură a Opoziţiei

Plenul Senatului a adoptat luni, cu 74 voturi "pentru", 31 "împotrivă" și 3 abțineri, modificările aduse de comisia specială, condusă de Florin Iordache, la Codul de procedură penală, după ce Curtea Constituțională a declarat mai multe articole neconstituționale.

De Valentina Postelnicu,

Printre modificări se află renunțarea la sintagma „indicii temeinice” și revenirea la formularea „suspiciune rezonabilă”, dar şi eliminarea posibilităţii ca suspectul să poată asista la audierea victimei sau martorilor.

A fost însă introdusă posibilitatea ca nesemnarea hotărârii judecătorești să fie motiv pentru contestație în anulare și rămâne motiv de revizuire a hotărârii definitive.

Mai multe prevederi au fost eliminate complet, revenindu-se la forma în vigoare a Codului.

Legea se întoarce pentru un nou raport la comisia specială pe justiție condusă de deputatul PSD Florin Iordache, apoi va intra în plenul Camerei Deputaților, for decizional.

În plen, senatorul PNL Alina Gorghiu s-a adresat secretarului de stat în Ministerul Justiției, Mariana Moț, întrebând-o dacă există această ordonanță pregătită la minister.

„Deja această dezbatere pare facută la mișto. Vă rog să îmi răspundeți dacă există această ordonanța și Senatul dezbate de pomană”, a spus ea.

Preşedintele de ședință nu i-a dat însă cuvântul lui Moț, invocând faptul că întrebările pentru Guvern se adresează în scris, iar Guvernul nu este inițiator al proiectului pentru a trebui să răspundă.

Close
Închide
  Close