La sfârșitul anului 2023, Guvernul a anunțat că va prelungi programul, iar de curând Ministerul Muncii a făcut cunoscut faptul că a început încărcarea cardurilor sociale pentru alimente pentru cele peste 2,5 milioane de persoane care vor beneficia de această măsură în 2024. În cele ce urmează îți vom spune în ce constă aceste vouchere sociale, care este valoarea lor și ce categorii de persoane pot să beneficieze de ele.

Ce sunt voucherele sociale

Termenul de vouchere sociale se referă la un ajutor financiar pentru produse alimentare și mese calde, care este oferit de Guvernul României prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul Programului Național „Sprijin pentru România”. Acest ajutor de stat este acordat sub forma unor tichete sociale pe suport electronic care vor putea fi folosite exclusiv pentru achiziția de produse alimentare și mese calde. Voucherele sociale sunt reglementate de OUG nr. 63/9.05.2022 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate, care beneficiază de alimente pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente acordate din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestora. Pentru orice întrebări și nelămuriri, autoritățile au pus la dispoziție un call-center, care poate fi apelat la numărul de telefon 031.9268, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-14.00. Un ghid complet referitor la voucherele sociale pe suport electronic și la modul în care acestea vor putea fi folosite în 2024 poți citi aici.

Rezistența locuitorilor din Harkov, orașul aflat zilnic sub bombardamente: „Cel mai înfiorător lucru este că oamenii se obișnuiesc cu asta”
Recomandări
Rezistența locuitorilor din Harkov, orașul aflat zilnic sub bombardamente: „Cel mai înfiorător lucru este că oamenii se obișnuiesc cu asta”

Ce valoare au voucherele sociale

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde este în 2024 de 250 de lei, sumă care va fi acordată, ca până acum, o dată la două luni. Pentru anul în curs, calendarul acordării celor șase tranșe va fi următorul: februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie. În decursul anului precedent, banii au fost încărcați pe carduri între 10 și 15 ale fiecărei luni. Sumele ce vor fi încărcate pe carduri vor putea fi utilizate doar în perioada de valabilitate a acestora. Și pentru că am adus vorba despre termenul de valabilitate, trebuie să știi că acesta este de un an de la data încărcării acestora.

Vouchere sociale 2024 - Imagine care arată datele înscrise pe un voucher social.
Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic este în 2024 de 250 de lei

Din păcate, începând cu 2025 și până în 2027, valoarea acestor vouchere sociale va fi înjumătățită, ceea ce înseamnă vă vor avea o valoare nominală de 125 de lei. O altă modificare care va intra în vigoare începând de anul viitor este aceea că aceste carduri nu vor mai fi alimentate la două luni, ci o dată la șase luni.

Paul de România, fugit din țară după condamnare, a fost depistat în Malta. Înainte, el se afla în Franța, care refuzase extrădarea sa
Recomandări
Paul de România, fugit din țară după condamnare, a fost depistat în Malta. Înainte, el se afla în Franța, care refuzase extrădarea sa

Plafonul veniturilor a crescut în 2024

Persoanele vulnerabile din România au beneficiat începând cu anul 2022 de carduri sociale pentru alimente și mese calde o dată la fiecare două luni. Până acum, au beneficiat de acest sprijin financiar de stat persoanele care aveau venituri nete mai mici de 1.700 de lei. Plafonul pentru anul în curs a fost majorat cu 300 de lei, până la 2.000 de lei, ceea ce înseamnă și o nouă lista a beneficiarilor. Este important de reținut că banii din spatele programului național „Sprijin pentru România” sunt fonduri europene. De aceea, de procedura de încărcare a cardurilor se ocupă Ministerul Fondurilor și Proiectelor Europene (MFPE), în timp ce Ministerul Muncii și Protecției Sociale se ocupă cu stabilirea persoanelor beneficiare. Partea bună este că proiectul va continua până în 2027, însă banii vor fi semnificativ mai puțini comparativ cu anii trecuți.

Câți români vor beneficia de voucherele sociale

În 2024, peste două milioane și jumătate de români – persoane vulnerabile cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei – vor beneficia de voucherele sociale pentru alimente și mese calde. Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Casa Națională de Pensii Publice, cele două instituții care sunt subordonate și, respectiv, sub autoritatea Ministerului Muncii, au transmis către MIPE situația centralizată cu persoanele beneficiare ale cardurilor sociale pentru alimente, care arată după cum urmează:

  • 614.358 de persoane, adulți și copii, încadrate în grad de handicap grav, accentuat și mediu;
  • 13.098 de familii cu cel puțin doi copii în întreținere;
  • 3.130 de familii monoparentale;
  • 192.398 de familii beneficiare de ajutor de incluziune;
  • 1.714.246 de pensionari;
  • 528 de persoane fără adăpost.

Așadar, în următoarea perioadă, 2.537.758 de carduri sociale vor fi alimentate cu câte 250 de lei. Aceste carduri vor putea fi utilizate pentru a se achita integral sau parţial achiziţionarea de produse alimentare și de mese calde de la orice comerciant care este partener în program.

Cine beneficiază de voucherele sociale

De acest ajutor de stat pentru alimente și mese calde, care este acordat, după cum spuneam, o dată la două luni, vor beneficia în acest an în jur de 2,5 milioane de cetățeni români, conform listelor de beneficiari eligibili. Pentru stabilirea listelor este nevoie de bazele de date de la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Iată care sunt categoriile de persoane care vor primi cardurile de alimente în acest an, potrivit site-ului oficial al Ministerului Muncii:

  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 de lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Primele alimentări ale cardurilor sociale de alimente pentru anul 2024 s-au făcut etapizat în cursul săptămânii trecute, după ce, în prealabil, Guvernul împreună cu autorităţile acreditate şi cu autorităţile locale au făcut un nou inventar al persoanelor care beneficiază de acest program. Astfel, în prima parte a săptămânii, aproximativ 1,5 milioane de beneficiari au primit ajutorul financiar pe carduri, iar în jur de un milion de persoane urmau să primească voucherele sociale în cea de-a doua parte a săptămânii. Concomitent, urmau să se distribuie, prin Poșta Română, 90.000 de carduri pentru noile persoane eligibile. Cardurile vor fi însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care beneficiarii întâmpină probleme.

Cine beneficiază de pachete cu alimente

În afară de voucherele electronice de alimente, în anul 2024, persoanele vulnerabile vor primi și pachete cu alimente în cuantum de cel mult 125 de lei, care se vor acorda o dată la șase luni. Începând cu anul 2025 și până în 2027, aceste pachete cu alimente vor fi tot în cuantum maxim de 125 de lei şi se vor acorda, de asemenea, de două ori pe an.

Vouchere sociale 2024 - Imagine grafică reprezentând măsurile de sprijin a persoanelor cu venituri mici, pentru perioada 2024-2027, respectiv tichete socilae şi pachete de alimente.
În 2024, peste două milioane și jumătate de români vor beneficia de voucherele sociale pentru alimente și mese calde

Pentru anul în curs, beneficiarii pachetelor de alimente vor fi următoarele categorii de persoane:

  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
  • membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copii acordat în baza Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă stabilite în urma anchetelor sociale efectuate la nivelul autorităţilor locale.

Vezi şi ce acte sunt necesare şi cum se calculează ajutorul de şomaj în 2024!

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
FANATIK.RO
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
GSP.RO
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe
FANATIK.RO
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Știrileprotv.ro
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente
HOROSCOP
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI